EU bant toegevoegde suikers uit vruchtensappen

Gemiddelde Nederlander schat eigen suikerinname drie keer zo laag in

De EU-Raad heeft officieel besloten om toegevoegde suikers in vruchtensappen te gaan verbieden. De nieuwe regels zijn van toepassing op alle vruchtensappen op de Europese markt, onafhankelijk van het land van herkomst. De nieuwe regelgeving gaat in juni van kracht en de regels worden 18 maanden later toegepast. Na deze tijd is het toevoegen van suiker aan vruchtensap officieel niet langer toegestaan.

Geen toegevoegde suikers
Momenteel maken producenten vaak gebruik van een label met ‘geen toegevoegde suikers’ op hun verpakking. Met ingang van de nieuwe regelgeving mogen deze labels niet meer worden gebruikt omdat alle vruchtensappen vanaf dat moment geen toegevoegde suikers meer bevatten.

‘Eerder was het toegestaan om extra suikers toe te voegen en daarom was het logisch wanneer de afwezigheid van dergelijke suikers op het label vermeld werd vanuit een marketingoogpunt om te benadrukken hoe ‘gezond’ een product was,’ zo stelde de raad afgelopen week in een verklaring.

Tomaten
Ook tomaten zijn toegevoegd aan de lijst met vruchten zodat zij ook onder de nieuwe wetgeving vallen. Daarnaast benadrukte de raad dat de vruchten die in het sap verwerkt zijn, duidelijk vermeld moeten worden op het label:

Dit betekent bijvoorbeeld dat de naam van het sap moet aangeven welke vruchten er in verwerkt zijn, tenzij er meer dan drie vruchten worden gebruikt. In dat geval is het toegestaan om de term ‘verschillende vruchten’ te hanteren.

Bron:
AGF.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie?

Lees meer over: Actueel, Thema A-Z
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *