Gamen tijdens het boren van een gaatje bij de tandarts
Patiënten tussen de 8 en 15 jaar worden afgeleid tijdens de tandheelkundige behandeling dankzij een nieuw computerspel. De game die door Delftse studenten is ontwikkeld, is te spelen op een 3D-computerbril en kan met een spelcontroller vanuit de tandartsstoel worden bestuurd.
Enthousiast
Zowel jongeren als tandartsen die meegedaan hebben aan ons testprogramma, zijn ontzettend enthousiast over het spel, vertelt hoogleraar Rob Kooij, werkzaam bij TNO en TU Delft. Naast opdrachtgever is hij ook de bedenker van Teeth Defender, de werktitel van de game. Ik kwam op het idee voor het videospel tijdens een wortelkanaalbehandeling bij mijn eigen tandarts.
Boven mn hoofd hing een gedetailleerde tekening, die al mijn aandacht trok en mij bijna deed vergeten dat er aan mijn kaak gesleuteld werd. In een split second kreeg ik het beeld van een game voor ogen. Een spannend, interactief en leerzaam spel dat kinderen afleidt van hun angst en waardoor de tandarts ook makkelijker met zijn instrumenten in hun mond terecht kan.
Geen stressvolle game
Professor Rafael Bidarra (game technology) van de TU Delft is blij met de positieve reacties. Het zijn zijn studenten die sinds september aan deze serious game hebben gewerkt. De gameplay moet nog flink worden getweaked: het gevecht met de eindbaas, een schadelijk bacteriemonster, loopt nu nog te traag. Maar tegelijk mogen we er geen stressvolle game van maken.
Bad guys
Snoepgoed en frisdrank spelen in Teeth Defender de bad guys. De good guys worden gevormd door tandenborstels, tandenstokers, flosdraad en knijptubes, die witte klodders tandpasta op snoepjes afvuren. Een extra voordeel is dat kinderen op het juiste moment hun mond genoeg open zullen doen. Gebeurt dat namelijk niet, dan begint het beeld op de Virtual Reality Googels vanzelf vager te worden, aldus Bidarra.
Dr. Annemarie Schuller, onderzoekster bij TNO Leiden en afgestudeerd tandarts: Het doel van Teeth Defender is niet direct het bestrijden van angst, maar je te laten ontspannen bij de behandeling en te leren hoe je je gebit moet verzorgen. Professor Kooij verwacht dat de pilotversie medio 2012 af is en bij de eerste tandartsen kan gaan draaien. Ik wil de vaart er graag in houden. Go for it!
Bron:
Metronieuws
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!