Minister ziet 3D misselijkheid niet als relevant probleem
Minister van Volksgezondheid Edith Schippers is niet van plan veel actie te ondernemen om de mogelijke gezondheidsrisico’s van 3D-beelden tegen te gaan. Uit medische kringen was zij hiertoe onder meer opgeroepen en Groen Links stelde er kamervragen over.
Aanvullend onderzoek niet nodig
Schippers erkent dat misselijkheid of duizeligheid na het kijken van 3D-beelden erg vervelend is, maar vindt aanvullend onderzoek naar de effecten niet nodig. Bij de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) zijn tot op heden geen klachten bekend, schrijft de minister. Ze wijst erop dat fabrikanten ouders nadrukkelijk ontraden om kinderen onder de 7 jaar naar 3D-televisie te laten kijken of 3D-computerspellen te laten spelen.
Wiebelig en instabiel
Mensen die langdurig naar 3D beelden kijken, kunnen na afloop wiebelig en instabiel worden. Hun toestand is vergelijkbaar met mensen die een paar glazen alcohol hebben gedronken en dit kan de rijvaardigheid beïnvloeden. Dit bleek recent uit een wetenschappelijke test van Jelte Bos, hoogleraar bewegingsleer aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en verbonden aan TNO. Het programma Kassa! besteedde er uitgebreid aandacht aan.
Schadelijk voor kinderen jonger dan zeven
Daarnaast is het kijken naar 3D beelden voor kinderen jonger dan zeven jaar schadelijk voor de ontwikkeling van hun ogen. Ze kunnen er zelfs een lui oog van krijgen, waarschuwt neurofysioloog Hans van der Steen van het Erasmus MC. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kinderogen tot 3 jaar diepte en ver kijken ontwikkelen. Als je dit ontwikkelingsproces verstoort door ogen te laten kijken naar 3D, kun je er zelfs schade ondervinden. Ook wijzen wetenschappers erop dat het bekijken van bijvoorbeeld 3D een onnatuurlijke situatie is en dat daarom negatieve gevolgen kunnen optreden.
Bron:
TVtotaal
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!