Stormloop jongeren op de tandarts

jeugdig

Jongeren van 18 tot 22 jaar kunnen geld besparen door achterstallig onderhoud aan hun gebit nog dit jaar te laten uitvoeren.

De kosten voor een kroon, wortelkanaalbehandelingen en ingrepen aan verstandskiezen kunnen oplopen van honderden tot soms zelfs duizenden euro’s. Acute klachten laten zich niet voorspellen, maar in sommige gevallen weten patiënten dat ze binnen afzienbare tijd voor een ingreep komen te staan. Tandartsen voorspellen een run op hun praktijken nu vanaf 1 januari de tandartskosten uit het basispakket van jongeren worden geschrapt.

Noodklok
De beroepsvereniging NMT heeft gisteren in een brandbrief aan de fractieleiders Rutte (VVD), Verhagen (CDA), Wilders (PVV) en demissionair minister Klink (Gezondheid) een laatste oproep gedaan af te zien van de bezuinigingsmaatregel.

Nu valt bij jongeren de tandartszorg binnen het basispakket, maar in juni besloot de Tweede Kamer dat die regeling vervalt. Daarmee moet 110 miljoen euro worden bespaard.

Volgens de NMT vormen jongeren echter een kwetsbare groep. “Juridisch mag je dan volwassen zijn, een gebit is dat op die leeftijd nog niet”, aldus NMT-woordvoerder Jeroen van Wijngaarden. “Terwijl jongeren op die leeftijd vaak een ongezonde leefstijl hebben. Het toch al kwetsbare tandglazuur staat zodoende bloot aan zoet- en zuuraanvallen.”

Het NMT vreest dat veel (studerende) jongeren geen aanvullende verzekering zullen nemen, maar na 1 januari de tandarts zullen mijden. “De tandarts staat bij veel jongeren nu eenmaal niet boven aan het prioriteitenlijstje”, aldus Van Wijngaarden. Patiënten krijgen daarvan op latere leeftijd letterlijk de rekening gepresenteerd in de vorm van plantaten, protheses en ingrepen bij de kaakchirurg. “Terwijl we in ons land altijd juist de mond vol hebben van het begrip preventie…”

NMT verwacht drukte
Het NMT verwacht dat de tandartsen het binnen afzienbare termijn druk krijgen. “We zitten nog in vakantietijd. Dit nieuws moet dus nog gaan rondzingen, maar dat is slechts een kwestie van tijd.”

Voor tandarts Michiel Allessie vormt de bezuinigingsmaatregel aanleiding zijn studentenpraktijk in Amsterdam te sluiten. Met Studentist richt hij zich specifiek op studenten. “Onze praktijk in Groningen is winstgevend en zal doordraaien, maar die in Amsterdam draait net quitte. Groei kunnen we nu wel vergeten.” Beroepsvereniging ANT zegt zich grote zorgen te maken over het snijden in in de vergoedingen voor orthodontie. Gevreesd wordt dat veel orthodontisten en tandartsen niet langer kostendekkend kunnen werken en zullen stoppen met orthodontie; onder meer het aanbrengen van beugels.

Bron:
Telegraaf

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie?

Lees meer over: Actueel, Thema A-Z
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *