Tandmobiel screent gebit jongeren in België

Kind - ouder

Tijdens de paasvakantie kwam op de Gentse speelpleinen de tandmobiel van de campagne ‘Glimlachen.be’ langs. Een tandarts van de Gentse universiteit screende het gebit van jongeren.

Uit een onderzoek van jeugdwerk bleek dat de mondhygiëne bij jongeren in België ronduit problematisch is. De Gezondheidsdienst, de Gentse gezondheidscentra, vzw Jong en de vakgroep Tandheelkunde van UGent luidden de alarmbel en richtten in december 2009 het sensibiliseringsproject ‘glimlachen.be’ op. Dat is een vier jaar durend initiatief dat het belang van mondgezondheid en mondhygiëne bij kinderen en jongeren in de kijker zal zetten.

Al spelenderwijs
Tijdens de paasvakantie hield de paasmobiel halt op de speelpleintjes in Gent. In het voorjaar van 2010 neemt vzw Jong mondhygiëne in spelvorm op in de activiteiten van de kinderwerking in verschillende Gentse wijken.

Concreet zal de sensibiliseringsactie jaarlijks 18.000 jongeren uit het lager en middelbaar onderwijs (van 6 tot 18 jaar oud) bereiken. Drie tandmobielen worden op pad gestuurd met een tandarts en hulpkracht naar scholen en allerhande evenementen voor kinderen en jongeren, zoals Pennenzakkenrock. Met ludieke spelletjes, zoals een bijzondere versie van Twister of Scrabble, zullen de jongeren spelenderwijs meer vernemen over mondhygiëne. Naast het bezoek van de tandmobiel aan de scholen en de aanwezigheid op evenementen worden ook extra acties en informatiemomenten over mondgezondheid uitgewerkt, zowel op school als daarbuiten. Scholen die meewerken aan het project krijgen op het einde van de vier jaar het label van “tandvriendelijke school”.

Ook de ouders worden bij de acties betrokken. Affiches in de wachtzalen van tandartsen en huisartsen moeten ouders eraan herinneren dat hun kinderen al vanaf hun tweede jaar op de tandartscontrole gaan. En dat dit volledig terug betaald wordt.

Bron:
Nieuwsblad.be

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie?

Lees meer over: Actueel, Thema A-Z
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *