Verschillen in de tandheelkunde tussen Europese landen

440.000 tandartsen die verschillende talen spreken, verschillende opleidingen hebben gevolgd, volgens andere ethische principes werken en in meer dan 30 Europese landen kunnen werken. Anthony Kravitz, co-auteur van EU Manual of Dental Practice, schetst een beeld over hoe Europese landen verschillende richtlijnen volgen voor tandheelkunde.

In Nederland is er bijvoorbeeld nog geen taaltoets voor tandartsen uit Europese landen, terwijl in België tandartsen één van de drie nationale talen moeten kunnen spreken: Nederlands, Frans of Duits. Afgelopen jaar pleitten de ANT en KNMT voor invoering van een taaltoets.  In Groot-Brittannië wordt de wet binnenkort aangepast, waardoor tandartsen uit de EU-landen, Noorwegen, IJsland en Lichtenstein niet meer als tandarts mogen werken als ze het Engels niet machtig zijn.

Enkele verschillen

  • Nederland blijkt het meest uit te geven aan gezondheidszorg: 15% van het BBP.
  • Zeer weinig landen bieden trainingstrajecten voor net afgestudeerden.
  • Acht landen hebben geen mondhygiënisten en in zes landen staan mondhygiënisten niet geregistreerd.
  • Veel landen eisen dat de tandarts zich continu professioneel blijft ontwikkelen, maar dat is slechts verplicht in de helft van de lidstaten.
  • Het aanbod van tandheelkundige opleidingen verschilt: In Italië zijn er 34, in Engeland 16.
  • In veel landen worden alleen orthodontisten en kaakchirurgen erkend als specialiteiten.
  • Tandartsen zijn nog steeds volledig zelfregulerend in bijna een derde van de lidstaten.
  • Uitgeschreven worden uit het register is de ultieme sanctie in Groot-Brittannië en in Nederland. In andere landen kan de tandarts een financiële sanctie worden opgelegd.

Erkend probleem
Een groot probleem is dat er geen gecoördineerde communicatie plaatsvindt tussen de toezichthouders van de verschillende landen. Een tandarts die niet in een bepaald land mag werken, kan vervolgens in een ander land wel aan werk komen. De EU eist inmiddels ook dat de communicatie tussen alle instanties moet worden verbeterd om dit probleem te verhelpen en dat de richtlijnen door iedereen op dezelfde manier worden ingevuld.

Bron: Dentistry.co.uk

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie?

Lees meer over: Actueel, Thema A-Z
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *