Inleiding
Het aantal patiënten met gebitsslijtage is de laatste 10-15 jaar duidelijk toegenomen. Wanneer de slijtage ernstig en pathologisch is, dan is lokale of volledige rehabilitatie van het gebit gewenst.
Bij jonge patiënten opteert men vaak voor een dynamisch/minimaal invasief adhesief behandelconcept, namelijk het lokaal of volledig herstellen van de occlusie met composiet. Dit restauratief herstel moet gepland worden aan de hand van (digitale) studiemodellen, intra-orale en extra-orale foto’s en een (digitale) diagnostische opwas.
In deze cursus wordt ingegaan op de verschillende aspecten van het herstellen van gebitsslijtage met directe composietrestauraties. Verder komen de werkwijze waarop direct herstel met composiet gebeurt aan bod zoals ‘vrije-hand modellatie’, composietopbouw met een siliconensleutel en de ‘injectie flowable techniek’. Daarnaast word de (lange termijn) duurzaamheid van dergelijke restauraties behandeld.
Het theoretische deel wordt gevolgd door een hands-on oefening ‘occlusieherstel met composiet’ op modellen. De cursisten zullen 3 posterieure elementen en 1 frontelement met composiet opbouwen in de juiste beethoogte. Daarbij kan worden geoefend met verschillende technieken: de techniek met de ‘vrije-hand modellatie’, de techniek met de siliconensleutel gebaseerd op een diagnostische opwas en de ‘injectie flowable techniek’. De hands-on oefeningen worden vooraf stap-voor-stap life gedemonstreerd.
Het is een interactieve cursus waarbij eveneens aandacht wordt besteed aan vragen en problemen waar de cursisten mogelijk mee zitten.
Onderwerpen
- aetiologie van gebitsslijtage
- het dynamisch/minimaal invasieve behandelconcept
- planning van de behandeling van ernstige gebitsslijtage
- ‘vrije-hand modellatie’ versus ‘injectie-techniek’ met een siliconensleutel
- lange termijn resultaat.
Docent
Marleen Peumans
Marleen Peumans studeerde in 1987 af aan de KU Leuven waarna zij de post-graduate opleiding in de adhesieve tandheelkunde volgde.
Marleen is werkzaam als hoofddocent restauratieve tandheelkunde aan de Katholieke Universiteit Leuven. Inmiddels is zij afdelingshoofd restauratieve tandheelkunde van het Universiteitsziekenhuis Leuven. Sinds 2016 is Marleen lid van de Bio-Emulation groep.
Leerdoelen
- de aetiologie van gebitsslijtage kunnen beschrijven
- het dynamisch/minimaal invasieve behandelconcept kunnen beschrijven
- in staat zijn een behandelplan te maken voor ernstige gebitsslijtage
- de ‘vrije-hand modellatie’ op fantoom kunnen uitvoeren
- de ‘injectie-techniek’ op fantoom kunnen uitvoeren