Kwaliteit wordt gedefinieerd als het geheel van kenmerken van een dienst of product die voldoen aan een vastgestelde of vanzelfsprekende behoefte. Binnen de tandheelkundige zorg is kwaliteit een definieerbaar proces van professionele zorg waarbij de zorgvraag van de patiënt centraal staat en de behandelende tandarts, zowel naar organisatie, structuur, middelen en medewerkermanagement en behandelprotocollen, een centrale rol speelt. Werd kwaliteit in het verleden eerder eng afgemeten aan de levensduur van bijvoorbeeld restauratief werk, het verstrekken van pijnloze zorg dan is dit vandaag veel ruimer te interpreteren en worden ook de processen die een continue verbetering van de zorg nastreven onder kwaliteit verstaan.
De kritische evaluatie en kijk van onze patiënt op het gehele proces van geleverde zorg mag niet worden onderschat. Ook hoe de zorg tot stand komt, de werkomgeving en de informatie die de tandarts hierbij verstrekt worden in het geheel betrokken.
In deze cursus wordt dieper ingegaan op kwaliteitsmanagement in de dagelijkse praktijk en meer bepaald richtlijnen gegeven over de denkpatronen die kwaliteitsverbetering initiëren en aanleiding geven tot uitvoerbare processen. De factoren die hierop inspelen zoals de tandarts, stress op het werk, de perceptie van de patiënt, kosten-baten aspecten worden theoretisch besproken en aan de hand van voorbeelden uit de tandheelkundige praktijk toegelicht.
Daarnaast wordt dieper ingegaan op regelgeving betreffende hygiëne en steriliteit. Daar preventieve maatregelen leiden tot een kwalitatieve mondzorg, dienen deze getoetst te worden aan een realistisch perspectief. Procesmanagement optimaliseert de samenhang tussen mensen, materiële aspecten, verworven informatie, technieken, tijd en geld. Dit proces van hygiënemaatregelen beïnvloedt de praktijkvoering en de kwaliteit van het afgeleverde product.
Tevens wordt besproken hoe de tandarts via gebruik te maken van de informatiekanalen zoals ‘PubMed’ aan levenslang leren kan werken.
Organisatie
Parodontologie en Orale implantologie:
Prof. dr. H. De Bruyn
Hoofd Medische Bibliotheek:
Prof. dr. R. Verhaaren
Hoofdverpleegkundige Tandheelkunde:
N. Schelstraete
Doelgroep
Algemeen tandarts
Locatie
UZGent P8 Tandheelkunde
Datum
Donderdag 5 september 2013. 13:00 – 18:00 uur.
Bijdrage
215 / leden Dent-Alumni 195