Iedereen weet zonder micro-organismen: geen parodontitis. Anderzijds is het ook zo dat alleen de aanwezigheid van micro-organismen niet voldoende is om parodontitis te krijgen. Hoe zit dat nu precies? En hoe belangrijk zijn specifieke bacteriën in het ontstaan van parodontitis? Is kweken daarom noodzakelijk? Wat zegt de uitslag van een kweek nu eigenlijk? Wat gebeurt er met de micro-organismen na verschillende parodontale behandelingen? Verdwijnen ze of worden alleen de aantallen minder?
Tijdens deze cursus wordt ingegaan op alle bovengenoemde vragen om uiteindelijk een idee te ontwikkelen hoe u uw parodontitis patiënt het beste kan benaderen en wat mogelijk de meest geschikte behandeling is. Op basis van verschillende inzichten, vormt men zelf een mening waarop weloverwogen een keus kan worden gemaakt. Ook komt aan de orde wat het effect is van ondersteuning van de behandeling met antibiotica, antiseptica en/of tongpoetsen.
Onderwerpen
- geschiedenis van de microbiologie in de parodontologie
- type bacteriën en het verhoogde risico op parodontitis
- het belang van microbiologisch diagnostiek
- de rol van antibiotica en antiseptica in de ondersteuning van de parodontale behandeling
Docent
Drs. W.J. Teeuw, tandarts-parodontoloog, werkzaam als clinicus en onderzoeker bij de sectie Parodontologie van het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam (ACTA)
Algemene informatie
Datum: Maandag 14 april 2014, 19.00 22.00 uur
Locatie: Van der Valk Hotel Breukelen, Stationsweg 91, 3621 LK Breukelen
Kosten
190,- voor NVM-leden
265,- voor niet NVM-leden
Aantal deelnemers: 24 maximaal
KRM-punten: 3
KRM CanMEDS rol:
1. Mondzorg
4. Kennis en wetenschap