In deze opleiding wordt de basis gelegd voor het uitvoeren van diverse preventieve taken, waarbij de assistent in een separate behandelkamer werkzaam kan zijn.
De behandeling vindt altijd plaats onder directe begeleiding en in opdracht van de tandarts of mondhygiënist.
Leerdoelen
Na afloop van deze opleiding beschik je over de kennis en vaardigheden om zelfstandig advies en voorlichting te geven op het gebied van preventie en mondhygiëne. Daarnaast ben je in staat om een aantal tandheelkundige handelingen uit te voeren. Onder andere de volgende onderwerpen komen in de cursus aan bod:
– anamnese
– mondonderzoek weke delen en harde weefsels
– DPSI score
– plaquekleurtest
– voorlichting
– voedingsadvies
– mondhygiëne-instructie
– het verwijderen van tandplaque en/of supragingivaal tandsteen met ultrasoon apparatuur en handinstrumentarium
– polijsten van gebitselementen en het appliceren van locale fluoride.
Naast bovengenoemde onderwerpen is er aandacht voor de Wet BIG, professionele
communicatie, ergonomie en infectiepreventie.
Instroomcriteria
Om aan deze opleiding te kunnen deelnemen moet aan verschillende criteria worden voldaan:
– De cursist moet minimaal twee jaar werkervaring hebben opgebouwd als tandartsassistent of in bezit zijn van het MBO-diploma tandartsassistent met één jaar werkervaring.
– Er wordt een actieve rol van de cursist verwacht tijdens deze opleiding. Het gaat niet alleen om kennis en vaardigheden, maar zeker ook om gedrag en professionaliteit.
– Het is belangrijk dat de cursist samen met de tandarts tijd vrij maakt om de lesstof te oefenen in de praktijk. Met alleen het doorlopen van de opleiding legt de cursist niet de basis die nodig is om na afloop van de opleiding zelfstandig aan het werk te gaan.
Studiebelasting
De opleiding bestaat uit 8 cursusdagen en 1 examendag. Daarnaast oefen je de vaardigheden in je eigen praktijk onder begeleiding van de tandarts. Voor het oefenen van de vaardigheden in de eigen praktijk moeten er patiënten geselecteerd worden. Er wordt geadviseerd om hiervoor één dagdeel per week te reserveren gedurende de opleidingsperiode. Daarnaast neemt het bestuderen van de theorie ook ongeveer 1 dagdeel per week in beslag.
Patiëntenbehandeling tijdens de cursus
Naast het oefenen op gebitsmodellen, fantoompoppen en elkaar, wordt er tijdens de cursusdagen ook geoefend op patiënten. Deze dient je zelf te selecteren en mee te nemen. In totaal gaat het om drie patiënten per cursist.
Benodigd instrumentarium
Het instrumentarium dat tijdens de opleiding gebruikt wordt, wordt door deelnemers zelf meegenomen. Een basisset instrumentarium voor deze opleiding bestaat uit:
– mondspiegel
– pocketsonde
– sikkelsonde
– scaler H6/H7
– scaler S204s(d)
– pincet
Studiemateriaal
Tijdens de cursus wordt er gebruik gemaakt van het volgende studiemateriaal:
– Het boek ‘Professionele Gebitsreiniging’
– De Edin syllabus ‘Preventie-assistent’ deel 1 en 2