Aan de hand van verschillende situaties uit de mondzorgpraktijk worden diverse knelpunten op het gebied van praktijkhygiëne besproken. Met name het werken zonder assistente vraagt extra waakzaamheid bij het adequaat naleven van de Richtlijn Infectiepreventie in mondzorgpraktjiken (KNMT 2016). Er worden eenvoudige oplossingen aangereikt om de hygiëne te verbeteren en tegelijkertijd gemak en tijdwinst(!) te genereren.
Leerdoelen
De cursist:
- kent de inhoud van de Richtlijn Infectiepreventie in de mondzorgpraktijken
- heeft inzicht in de mogelijke knelpunten in de bedrijfsvoering
- kan verbeterpunten in de eigen praktijksituatie benoemen
- kent eenvoudige oplossingen voor de gewenste verbeteringen
- kan de noodzakelijke veranderingen in praktijk brengen
Werkvorm
De basis wordt gevormd door een hoorcollege. Daarnaast is interactie met de docente en tussen de cursisten onderling een belangrijk onderdeel. Op deze wijze kan de aangereikte informatie in ieders individuele situatie de beste oplossing voor bestaande knelpunten opleveren.
Docent
Mw. D.M. Voet studeerde in 1980 af als tandarts aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Ze had een vrijgevestigde praktijk in de Randstad en werkt reeds vele jaren als tandarts-waarnemer in diverse praktijken. Sinds 1994 is ze tevens actief als docent bij opleidingen van (preventie-)assistenten en doceerde enkele jaren aan de opleiding Mondzorgkunde van de HAN en de opleiding Tandheelkunde van de Radboud Universiteit. Daarnaast schreef ze enkele studieboeken en een aantal artikelen in vakbladen o.a. over het onderwerp infectiepreventie.
Meer informatie Praktijkhygiëne voor mondhygiënisten