Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Symposium No Quality, No Glory. Meer dan goede vullingen

13 april 2013

Gegevens

Datum:
13 april 2013
Evenement Categorie:
 

Bij kwaliteit in de mondzorg denken we meestal aan de kwaliteit van de zorg. Maar er is meer dan dat. Rondom de zorg zijn veel aspecten die vragen om kwaliteit. Als alles rondom de zorg van hoge kwaliteit is, dan komt dit de zorgkwaliteit ten goede. Vraag een patiënt waarom zijn of haar tandarts de beste is, en hij/zij zal in de meeste gevallen zeggen ‘omdat mijn tandarts zo aardig is’. Communicatie, patiëntbenadering, website, samenwerking binnen het team en nog veel meer aspecten bepalen in grote mate de kwaliteit van onze gehele praktijk. De sprekers van dit symposium tonen de waarde van kwaliteit van en rondom de tandheelkundige zorg aan: ‘No Quality, No Glory’.
Programma
09:00 – 09:30 uur Ontvangst
09:30 – 09:45 uur Inleiding: ‘Meer dan goede vullingen’ Ward van Dijk
09:45 – 10:35 uur Charlotte van den Wall Bake ‘Kijk eens wat vaker in de spiegel van… uzelf’
10:35 – 11:00 uur mr. dr. Wolter Brands ‘Kwaliteit: eerst zien dan geloven’ deel 1
11:00 – 11:30 uur Koffiepauze
11:30 – 11:55 uur mr. dr. Wolter Brands ‘Kwaliteit: eerst zien dan geloven’ deel 2
11:55 – 12:55 uur Marc Lammers ‘Persoonlijk leiderschap’
12:55 – 14:00 uur Lunch
14:00 – 14:50 uur prof. dr. Albert Feilzer ‘Kwaliteitsdenken in de zorg’
14:50 – 15:40 uur Martin Fallowfield ‘Patient centered dentistry’ (Engels)
15:40 – 16:30 uur Richard van Kray ‘Nieuwe media en personal branding’
16:30 uur Borrel

Lezing 1:
‘Kijk eens wat vaker in de spiegel van… uzelf‘ door Charlotte v/d Wall Bake

Destijds koos u voor tandheelkunde en werd u tandarts. Uw vakvaardigheid houdt u up-to-date. Maar hoe zit het met uw persoonlijke ontwikkeling? Uw ontwikkeling als mens, als leidinggevende, als collega… Staat u af en toe
stil bij het effect van uw gedrag op uw omgeving? En vice versa? Weet u wat het is dat u beweegt? En hoe vertaalt u dit naar uw dagelijkse werkzaamheden, zodat u uw kwaliteiten kunt blijven ontwikkelen en hier en daar een scherp randje er af haalt. In deze lezing wordt u in een vogelvlucht meegenomen en krijgt u handvatten waarmee u direct aan de slag kunt met uw eigen persoonlijke ontwikkeling.

Lezing 2:
‘Kwaliteit: eerst zien dan geloven‘ door mr. dr. Wolter Brands

‘Een nog levende walvis aangespoeld, dat vraagt om een protocol’ en ‘Toename misbruik claims producten’. Deze krantenkoppen laten ontwikkelingen zien die ook voor u als tandarts relevant zijn. De eerste is dat autoriteit niet vanzelfsprekend is, maar (deels) gereguleerd en gecontroleerd wordt door anderen. De tweede is dat de samenleving juridiseert. Hierdoor krijgen de overheid en andere stake holders in de tandheelkunde een grote rol bij het kwaliteitsbeleid. Dit uit zich in steeds gedetailleerdere wetgeving, in meer richtlijnen en in meer controle. Aan de hand van vele praktijkvoorbeelden zal Wolter Brands in deze presentatie aantonen dat kwaliteitsinstrumenten in de tandheelkunde geen overbodige luxe zijn. Verder wordt ingegaan op de juridische waarde die controlerende instanties toekennen aan richtlijnen, waarbij duidelijk wordt dat deze waarde niet van elke richtlijn even groot is. Tot slot komt de vraag aan de orde voor welke zaken u als tandarts verplicht bent zelf een protocol op te stellen.‘’

Lezing 3:
Persoonlijk leiderschap’ door Marc Lammers Als bondscoach van de Nederlandse hockeydames (2000 t/m 2008) wist Marc Lammers alle mogelijke prijzen te winnen. Zo won hij de Champions Trophy meerdere keren en leidde hij zijn team naar een Europese-, Wereld en Olympische titel. Marc Lammers presenteert op dit symposium enthousiast en vol passie over zijn visie op coaching, innovatie, leiderschap, samenwerken en grenzen verleggen. Veel voorbeelden uit zijn praktijk geven een perfecte link naar bedrijfssituaties en naar de wijze waarop uw persoonlijk leiderschap een kritische succesfactor is voor de kwaliteit van uw praktijk. Innovatie
staat hierbij centraal. Niet veranderen is stilstaan. Het team of de organisatie die zich het best weet te ontwikkelen zal de concurrentie verslaan. Door kansen te zien in plaats van bedreigingen en flexibel om te gaan en in te spelen op de veranderende omgeving kan veel winst geboekt worden.

Lezing 4:
‘Kwaliteitsdenken in de zorg’ door Albert Feilzer

De tandheelkunde onderscheidt zich binnen de gezondheidszorg op vele wijzen. In tegenstelling tot vele medici beheert de tandarts vaak een eigen zorgcentrum en is dan ook verantwoordelijk voor de kwaliteit van de ‘werkplaats’ en als werkgever voor de kwaliteit van het ondersteunend personeel. Wat kwaliteitszorg betreft, heeft de tandarts veel gerealiseerd op het niet-inhoudelijke deel van de beroepsuitoefening. In deze trend kan men de wens plaatsen om een praktijk ISO of HKZ te certificeren. Inhoudelijke kwaliteitszorg wordt binnen de gezondheidszorg vaak weergegeven met protocollen en richtlijnen. Hierin loopt de professie achter op bijvoorbeeld de huisarts of fysiotherapeut. Recent werden wij daarmee geconfronteerd bij het voortijdig sneuvelen van het experiment ‘vrije prijzen mondzorg’. Immers, het ontbreken van een inhoudelijk kwaliteitscriteria was daar mede de oorzaak van. Inhoudelijke kwaliteit van zorg bepalen is geen eenvoudige zaak. Protocollen en richtlijnen worden door tandartsen vaak opgevat als ‘kookboek-tandheelkunde’ en in verband gebracht met ‘HBO-zorg’. Het tegenovergestelde is de realiteit; evidence based richtlijnen onderstrepen juist het academisch gehalte van zorg. Richtlijnen zijn nuttig en het ontberen van richtlijnen kan leiden tot een ongefundeerde variatie van behandelwijzen, iets wat in de huidige tijdgeest als ongewenst wordt geacht. Dit laatste is als één van de problemen in de huidige mondzorg gekenmerkt in het rapport van de Gezondheidsraad ‘De mondzorg van morgen’. In deze presentatie zal nader worden ingegaan op de bevindingen uit dit rapport en informatie worden gegeven over op het nut van richtlijnen als ondersteunend.

Lezing 5:
‘Patient centered dentistry’ door Martin Fallowfield

Patients sit at the centre of everything dentists do. Whilst payment systems and methods of procurement may come and go, the dentist/patient relationship remains sacrosanct. Martin Fallowfield is a well-known champion of patient-centred dentistry. He will speak from his personal experience, from within his state-of-the art private practice, about how to honour the ideal of patient centred-ness. This will include insights into:
· Giving patients true and informed choices
· Giving patients access to best quality materials and equipment
· Giving patients respect; and vitally
· Giving patients sufficient professional time
By honouring the professional promise Martin will show the route to sustainable practice.

Lezing 6
‘Nieuwe media en personal branding’ door Richard van Kray

Richard van Kray bestormt de podia met zijn Refresh Yourself: ‘Sales vanuit je hart’ en ‘De beste coach ter wereld ben jezelf’. Zijn branding heeft ervoor gezorgd dat hij meer dan 130 aanbevelingen op LinkedIn heeft en dat zijn business deels floreert door Social Media. In dit seminar legt hij u op bevlogen wijze uit waarom het ook voor u als zorgverlener loont om met nieuwe media en personal branding aan de slag te gaan. Hoe maakt u de meest klantgerichte verbinding tussen u en uw relatie? Hoe verleidt u mensen om juist nu in tijden van crisis voor u als dienstverlener te kiezen?

Locatie
Het Geldmuseum,
Leidseweg 90
3531 BG Utrecht

Cursusorganisator
ACTA Dental Education