Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Tandarts recht en plicht, hoe vermijd je het rode licht

16 november 2024

Gegevens

Datum:
16 november 2024
Tijd:
09:00 - 12:30
Evenement Categorie:
Site:
https://www.vwvt.be/activiteiten/recht24

Organisator

VWVT

Locatie

Meeting- en Eventcentrum Staf Versluys
Kapelstraat 76
Bredene, België
+ Google Maps
 

Een cursus met prof. dr. L. Marks en meester A. Vijverman over de geldende wet- en regelgeving binnen de tandheelkundige/medische professie in Vlaanderen/België.

Aan de hand van praktische voorbeelden en met een gecombineerde juridische – tandheelkundige blik wordt in deze cursus de voor u als tandarts geldende wet- en regelgeving in Vlaanderen/België gekaderd, toegelicht en geïllustreerd aan de hand van voorbeelden uit de dagelijkse praktijkvoering van een tandarts, met als voornaamste doel de rode stoplichten zichtbaar en herkenbaar te maken.

Lees meer over Tandarts recht en plicht, hoe vermijd je het rode licht

Opfrissing van bestaande regelgeving en duiding bij recente nieuwe wet- en regelgeving

Wanneer we ons dagelijks in het verkeer begeven zijn we ons met z’n allen bewust van de geldende regels en reglementen. Ook bij onze dagdagelijkse praktijkvoering dient dit minstens zoveel aandacht te krijgen. Ook binnen de tandheelkundige / medische professie dient de (tand-) arts zijn/ haar beroep uit te oefenen binnen een wet- en regelgeving die als gekend wordt beschouwd. Echter, uit de realiteit blijkt dat enige opfrissing van bestaande regelgeving, maar ook duiding bij recente nieuwe wet- en regelgeving (zoals de GDPR, de kwaliteitswet, de veranderende patiëntenrechtenwet, de wetgeving rond de uitoefening van het beroep en de afbakening van de bevoegdheden, enzoverder) onontbeerlijk is voor een goed functionerende tandartsenprakijk. Dit alles geldt des te meer binnen een veranderend patiëntenklimaat waarbij we ons beroep uitoefenen in een veranderende wereld waarbij diverse vormen van communicatie (e-mail, sociale media) en “dokter Google” een duidelijke impact hebben op de medische praktijkvoering en waarbij het niet altijd even duidelijk is hoe de tandarts daar op een professionele en juridisch correcte manier mee dient om te gaan zonder door het rode licht te rijden.

Onderwerpen

Bijscholing in de complexe doolhof van wet- en regelgeving voor tandartsen in België lijkt cruciaal om te voldoen aan de juridische en ethische vereisten van het beroep. Hierbij kunnen we onderstaande onderwerpen in ogenschouw kunnen nemen.

  1. Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG- GDPR): Inzicht in hoe je patiëntgegevens moet verwerken, beschermen en bewaren, en wat je rechten en plichten zijn.
  2. Tuchtrecht en beroepsethiek: Kennis over de regels en tuchtrechtelijke procedures en ethische normen die van toepassing zijn in de praktijk.
  3. Wettelijke verplichtingen rond bijscholing: Bewustzijn van de verplichte bijscholingsuren en hoe deze te documenteren, evenals de gevolgen van het niet voldoen aan deze vereisten.
  4. Verantwoordelijkheden bij samenwerking met andere zorgverleners: Kennis van de juridische aspecten van samenwerking en doorverwijzing naar andere zorgprofessionals.
  5. Patiëntenrechten: Begrip van de wetgeving rond patiëntenrechten, waaronder informatieplicht, instemming en het recht op een tweede mening.
  6. Advertentie- en communicatiebeleid: De regels rond hoe je je praktijk mag promoten en communiceren met patiënten, om sancties te vermijden.
  7. Regelgeving voor nieuwe behandelingen: Bijblijven bij nieuwe wetgeving of richtlijnen met betrekking tot innovatieve behandelingen en technieken. Aan de hand van praktische voorbeelden en met een gecombineerde juridische – tandheelkundige blik wordt in deze cursus de voor u als tandarts geldende wet- en regelgeving in Vlaanderen/België gekaderd, toegelicht en geïllustreerd aan de hand van voorbeelden uit de dagelijkse praktijkvoering van een tandarts, met als voornaamste doel de rode stoplichten zichtbaar, kenbaar en herkenbaar te maken.

Lees meer over Tandarts recht en plicht, hoe vermijd je het rode licht