Lokale anesthesie valt niet meer weg te denken in de hedendaagse praktijk van de mondhygiënist. Het blijkt dat onder bepaalde omstandigheden het werken onder lokale anesthesie zowel voor de patiënt als de mondhygiënist prettiger en beter is. De verruimde regelgeving in de Wet Big stelt dat mondhygiënisten, mits bekwaam, bevoegd zijn om lokale anesthesie toe te passen. Immers, in de Wet BIG geldt de vuistregel ‘onbekwaam maakt onbevoegd’.
Deze tweedaagse cursus is bedoeld voor mondhygiënisten die geen anesthesie onderwijs hebben genoten (niet tijdens de opleiding of elders) of voor mondhygiënisten die wel anesthesie onderwijs hebben genoten maar de afgelopen vijf jaar niet meer hebben toegepast in de praktijk.
Leerdoelen
De cursist:
- kent de anatomische structuren
- kent het verloop van de takken van de n. trigeminus
- kent de structuren die de zenuwtakken van de n. trigeminus passeren
- weet wat oppervlakte-, infiltratie- en geleidingsanesthesie inhoudt
- kent de farmacologie van de meest gebruikte locale anesthetica
- leert noodzakelijke maatregelen en procedures inzake hygiëne en steriliteit
- kent de anatomie van en rond de mondholte in relatie tot lokale anesthesie technieken
- weet wat te doen bij mogelijke complicaties bij het toedienen van lokale anesthesie
Werkvorm
De cursus is een tweedaagse cursus waarbij tijdens de eerste cursusdag voornamelijk de theorie behandeld wordt. Tijdens de tweede dag wordt een toets afgenomen en indien deze behaald is, mag de cursus het practicum volgen. Voorwaarde bij het practicum is dat een medecursist zowel infiltratie- als mandibulaire anesthesie bij u mag oefenen onder persoonlijke begeleiding van de docent.
Docent
Prof. Dr. R.R.M. Bos, kaakchirurg, is werkzaam in het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hij is betrokken bij vele gezondheidszorgopleidingen in binnen- en buitenland. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor het onderwijs in de lokale anesthesie aan studenten Mondzorgkunde en Tandheelkunde.
Meer informatie Volledige cursus lokale anesthesie