Tijdens dit symposium zal spreker Marc Van De Plas de deelnemers inzichten verschaffen over communicatie, gedragsbeïnvloeding en leiding geven in onze praktijk. Marc Van De Plas heeft in zijn rijkgevulde carrière veel ervaring opgedaan in organisatiebeheersing, crisismanagement, ondersteuning en coördinatie van grote diensten.
Hij heeft jarenlang les gegeven op het vlak van communicatie, beïnvloeding en leiderschap.
Tijdens de opleiding wordt een pragmatisch referentiekader aangeboden, waarbij het accent ligt op de dagelijkse praktijk. Het doel is om handvaten aan te reiken om een duurzame groei van je praktijk te bekomen, waarin niet alleen je zelf groeit, maar ook de collega’s en medewerkers betrokken raken bij de werking en uitbouw van de praktijk.
Verder wordt er ook aandacht besteed aan management en personeelsbeleid. Er wordt dieper ingegaan over hoe je een goede balans kan vinden -en bewaren- tussen zorg verstrekken, ondernemen, leiding geven en privé leven.
PROGRAMMA
8u30: onthaal
9u00-10u30: Hoe zorg je er voor dat mensen niet langer doen wat je vraagt “omdat het moet”, maar omdat ze bereid zijn om dat te doen? Dit is niet alleen interessant in je rol van leidinggevende, maar ook in je contact met de patiënten wanneer je bijvoorbeeld een gedragsverandering op het vlak van mondhygiëne wenst.
Hoe creëer je een veilige en stimulerende werkomgeving waarin mogelijke problemen open besproken kunnen worden en medewerkers kunnen groeien?
10u30-11u15: pauze
11u15-12u45: Hoe combineer je de wederzijdse verwachtingen van jou als eindverantwoordelijke, van je collega’s/medewerkers en van je patiënten?
Welke verschillende leiderschapsrollen en -stijlen kan (moet) je aannemen om de motivatie, het engagement en de expertise van je medewerkers te versterken?
12u45-14u00: Lunch
14u00-15u30: Communicatie is de rode draad, zowel in je omgang met cliënten als met je collega’s en medewerkers. Welke communicatieve vaardigheden en structuren kunnen bij dit alles een meerwaarde zijn?
Tot slot, de combinatie van je vak uitoefenen en daar bovenop een groepspraktijk runnen, vergt een bewuste herschikking van het takenpakket en de werklast. Hoe houd je dit alles leefbaar voor jezelf?
15u30: Slotreceptie
De opleiding is in de eerste plaats gericht op verantwoordelijken in groepspraktijken die hun leidinggevende competenties willen versterken. Echter, essentiële onderdelen zoals een evenwichtige persoonlijke organisatie, communicatieve vaardigheden en beïnvloedingstechnieken kunnen alle tandartsen, orthodonten en parodontologen aanbelangen.