Bugs in concert IV: een leerzaam feest

Twintigjarig jubileum LabOral
Op 9 oktober vond in het Concertgebouw in Amsterdam het symposium Bugs in Concert IV plaats ter gelegenheid van het twintigjarig jubileum van LabOral Diagnostics. Het ochtendprogramma werd ingeluid met een wervelend optreden van het Amsterdams Loeki Stardust Quartet.

Thema
Het symposium werd geopend door prof. dr. Frank Abbas. Hij verwees naar het in juli van dit jaar door The American Journal of Cardiology and Journal of Periodontology gepubliceerde consensusrapport: “Periodontitis and Atherosclerotic Cardiovascular Disease” en introduceerde de eerste spreker en het thema van de dag: parodontale infectie als bron van infectie elders in het lichaam en anderzijds het gunstige effect van het behandelen van parodontitis op de rest van het lichaam.

Biofilm in concert
Voor het wetenschappelijk gedeelte van de ochtend was één van de grondleggers van dit consensusrapport: prof. dr. Steve Offenbacher (School of Dentistry, UNC Chapel Hill Dental Research) verantwoordelijk. Hij gaf de aanwezigen met zijn voordracht “life in the biofilm” een overzicht van de rol van de biofilm in relatie tot ziekten elders in het lichaam en vice versa. Genetische factoren bepalen zowel de ontstekingsreactie als de afweerreactie.

Pleidooi voor niet staken antistolling
Na de lunch was het woord aan vaatchirurg dr. Jorianne de Nie, verbonden aan het RodeKruis ziekenhuis in Beverwijk.
Ook zij ging, vanuit haar achtergrond als vaatchirurg, in op de relatie tussen parodontitis en vaatziekten. Ook stelde zij dat het stoppen met antistollingsmedicatie vaak meer (trombose)risico voor de patiënt (bijv. bij stents) meebrengt dan het risico van een eventuele nabloeding. De zogenaamde International Normalized Ratio-bepaling is een maat voor de stollingstijd van het bloed. Als deze goed is ingesteld zou de antistollingsmedicatie niet gestopt moeten worden.  Als vaatchirurg heeft zij dagelijks te maken met de gevolgen van roken. Haar take home message luidde: antistolling niet stoppen; wel stoppen met roken!

Nederland stopt! met roken
De rest van de middag was voor longartsen Pauline Dekker en Wanda de Kanter, allebei werkzaam in het RodeKruis ziekenhuis in Beverwijk en auteurs van het boek “Nederland stopt! met roken” die een prachtige demonstratie gaven van hoe je patiënten kunt motiveren om te stoppen met roken door “motivational interviewing”. Na afloop kregen alle aanwezigen dit boek van LabOral cadeau. “Nederland stopt! met roken” is ook online te bestellen.

Swingende hilarische samenvatting
Het middagprogramma was gelardeerd met optredens van theatergroep “MiER”. Zij verzorgden een, op kunstige wijze geïmproviseerde, hilarische samenvatting van alles wat op deze leerzame en leuke dag door de sprekers aan de orde was gesteld. Op naar Bugs V.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie?

Lees meer over: Congresverslagen, Kennis
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *