Cognitieve gedragstherapie kan helpen een tandheelkundige fobie te overwinnen
Veel mensen durven niet naar de tandarts. De zogenoemde tandartsfobie heeft dan ook een duidelijke impact op hun mondgezondheid. Cognitieve gedragstherapie helpt deze mensen hun angst te overwinnen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek gepubliceerd in de British Dental Journal.
Cognitieve gedragstherapie
Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een kortdurende therapie en bestaat meestal uit 6 tot 10 sessies. CGT kan bij verschillende problemen effectief zijn, zoals bij een depressie en angststoornissen. CGT gaat vooral uit van de invloed van het denken op het gevoelsleven en het doen.
Onderzoek
In het huidig onderzoek is er gekeken naar de kenmerken van 130 patiënten (99 vrouwen en 31 mannen) die CGT-sessies hebben bijgewoond, en naar de uitkomsten van deze behandeling. De deelnemers zijn ondervraagd over hun vrees voor tandartsen, andere angsten, depressie, suïcidale gedachten, alcoholgebruik, mondgezondheid en kwaliteit van leven.
Resultaten
Driekwart van de deelnemers blijkt een tandartsfobie te hebben. De andere kwart gaf aan angstig te zijn voor een bepaald aspect, zoals een injectie of de boor. Bijna alle patiënten (94%) gaven aan dat de problemen met hun mond invloed heeft op hun dagelijks leven.
Uitkomsten
Als de patiënt minstens vijf CGT-sessies had bijgewoond, kreeg hij of zij een tandheelkundige behandeling. 79% gebruikte hierbij geen verdoving. 6% koos nog wel voor verdoving. Het onderzoek toont aan dat de meeste mensen door cognitieve gedragstherapie een tandheelkundige behandeling durven te ondergaan zonder verdoving. De therapie helpt dus om het gebruik van verdoving bij mensen met een tandartsfobie te verminderen.
Bron:
Kings College London
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!