1 op de 3 patiënten blokkeert bij doktersgesprek

doktersgesprek

Bij 1 op de 3 patiënten komt veel belangrijke informatie van een gesprek met een arts niet goed aan. Het gesprek gaat langs hun heen, wordt niet goed opgeslagen of er wordt niet alles gevraagd wat was gewild.

Lastig te begrijpen
Minister Schippers liet het al weten aan de Kamer: het is zeer belangrijk dat arts en patiënt samen tot een overeenkomst komen over vervolgstappen in het zorgtraject, wat begint bij goed en duidelijk wederzijds begrip. Dit bleek echter problematisch uit een onderzoek van TNS NIPO. Hieruit kwam voort dat 25% van de patiënten het lastig vindt een arts goed te begrijpen. 34% gaf zelfs aan de inhoud van het gesprek alweer vergeten te zijn zodra de spreekkamer werd verlaten.

Negatieve emoties
Verschillende redenen zouden dit kunnen verklaren. Zo zouden negatieve emoties invloed kunnen hebben op behandelkeuze. Ook gaven velen die volgens zichzelf met heftige emoties kampten aan zich minder of niet goed voor te bereiden op een doktersbezoek.

Iemand meenemen
Wat hierbij zou kunnen helpen, is het meenemen van iemand naar het gesprek. Dit kan helpen met het opvangen van emoties, het maken van juiste keuzes en het überhaupt onthouden van dat wat behandeld is. 96% van de deelnemers gaf aan nooit iemand mee te nemen naar een doktersgesprek terwijl 37% dit wel zou willen. Hiernaast helpt het ook om zo goed mogelijk voor te bereiden op een gesprek.

Bron:
Zilveren Kruis

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie?

Lees meer over: Communicatie patiënt, Kennis