DHIN over ins en out van ontwikkelingswerk

Op vrijdag 23 oktober gaf DHIN een cursus over de ins en outs van ontwikkelingswerk.
Na ontvangst met een broodje en een kopje koffie konden de deelnemers luisteren, maar ook actief mee discussiëren over richtlijnen, visie, maar ook de valkuilen van tandheelkundig ontwikkelingswerk. Lees het verslag.



De nieuwe cursusruimte van DHIN heeft plaats voor zo’n 20 cursisten. En alle plaatsen waren gevuld. Allereerst werden de cursisten welkom geheten door de voorzitter van DHIN, Paul van Vugt.
De eerste spreker, Martien Teunissen, was helaas verhinderd door ziekte. Zijn verhaal werd gepresenteerd door Paul van Vugt.

Loop niet vóór de troepen uit
De inhoud van de lezing geeft stof tot nadenken over het effect van ontwikkelingswerk. Niet alle enthousiasme en geavanceerd werk is effectief in lage lonen landen. Het kan zelfs schadelijk zijn om vóór de troepen uit te lopen. De inwoners zullen dan hun lokale zorgverleners gaan mijden en wachten op de “westerse” tandheelkunde. Laat de verantwoordelijkheid daar, waar hij hoort. Maar met deze waarschuwing in je hoofd is de vrijwilliger erg welkom in lage lonen landen.

Werk samen met lokale overheid en lift mee met gezondheidsprogramma’s
Daarna bracht Wim van Palenstein Helderman naar voren dat cariës de belangrijkste mondziekte ter wereld is. Door deze ziekte raken kinderen structureel achter in hun lichamelijke en geestelijke ontwikkeling. De enige reële manier om dit probleem op te lossen is het dagelijks poetsen met fluoride tandpasta.

Werk samen met de lokale overheid en probeer mee te liften met gezondheidsprogramma’s ter plaatse. Fit for School is zo’n opzet, waar handen wassen, ontwormen en tandpoetsen samen worden geactiveerd. Juist dit samenspel van een breed veld van algemene gezondheid kan er voor zorgen dat de tandheelkunde een plaats krijgt in de zorg.

Hygiëne: ook voor ontwikkelingswerk
Teun Rietmeijer gaf een humoristisch, helder en informatief exposé over infectiepreventie. Bedenk dat alles wat je in je eigen praktijk noodzakelijk vindt op het gebied van hygiëne ook geldt in je ontwikkelingswerk project. Hij gaf een aantal zeer bruikbare tips over hoe te steriliseren en besmetting te voorkomen.

Spring niet verder dan je polsstok lang is

Kaakchirurg Tiné Kloosterman benadrukte, dat je niet verder moet springen dan je polsstok lang is. Laat je niet verleiden om behandelingen uit te voeren, die je thuis aan een specialist over laat. Hij liet een aantal casussen zien, die je zomaar kan tegen komen.
Realiseer je dat nazorg niet altijd mogelijk is zodra jij er niet meer bent en vergeet vooral niet om je zelf goed te beschermen en in acht te nemen.

Effect van fluoridetandpasta
Het volgende item dat ter tafel kwam was fluoride tandpasta. Wim van Palenstein Helderman gaf een verrassend beeld van de effecten van poetsen met fluoridetandpasta en het grote effect dat uit gaat van de vrije fluoride. Hij wees er op dat je wel nog moet onderzoeken of de fluoride nog werkzaam is en gaf daarbij de informatie die daarvoor nodig is. Het gaat er meer om dat de fluoride in de mond komt dan hoe het erin komt.

Respecteer het beleid van het land
De laatste spreker was Paul van Vugt. Hij informeerde de cursisten over het werk en de visie die DHIN in de loop van de jaren heeft ontwikkeld. Leidraad is altijd: respecteer het beleid van het land waar je werkt, doe niets dat je in je eigen praktijk ook niet doet, bereid je goed voor en werk samen met lokale NGO’s en mondverzorgenden.

De cursus werd afgesloten met een hapje en een drankje. Velen bleven nog even napraten en legden contacten met elkaar. We kunnen terug kijken op een zeer geslaagde cursus.

Door: DHIN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie?

Lees meer over: Kennis, Scholing
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *