Europese week voor hoofd-halskanker
Van 22 tot 26 september wordt de Europese week voor hoofd-halskanker gehouden. De Europese Hoofd-Hals vereniging (EHNS) vraagt in deze week aandacht voor deze ziekte en hoopt door bewustwording op een vroegere diagnose.
60% van de patiënten heeft bij diagnose namelijk al een vergevorderd stadium van de ziekte bereikt en 60% van deze patiënten overlijdt binnen 5 jaar. Als de diagnose in een vroeg stadium van de ziekte wordt gesteld, is de kans op overleving 80 90%.
Roken, alcoholgebruik en HPV
Hoofd-halskanker vormt wereldwijd 5% van het totale aantal kankergevallen. Hoofd-halskanker komt voor in de mondholte, keelholte en het strottenhoofd.
Risicofactoren zijn:
- Roken: rokers hebben een grotere kans op hoofd-halskanker dan niet-rokers.
- Alcoholgebruik: mannen die meer dan drie glazen alcohol per dag drinken en vrouwen die meer dan twee glazen alcohol per dag drinken, hebben een significant grotere kans op hoofd-halskanker.
- HPV: Het aantal gevallen van keelkanker neemt toe als gevolg van bepaalde subtypen van het Human Papilloma Virus (HPV).
Symptomen herkennen
Toonaangevende experts op het gebied van hoofd-halskanker adviseren eerstelijns zorgverleners hun patiënt door te verwijzen naar een hoofd-halschirurg als zij meer dan drie weken een van de volgende klachten hebben:
- Pijnlijke/gevoelige tong, niet genezend zweertje en/of rode of witte slijnvliesafwijkingen in de mond.
- Keelpijn.
- Aanhoudende heesheid.
- Pijn en/of moeite met slikken.
- Zwelling in de hals.
- Eenzijdige verstopte neus en/of bloederige afscheiding uit de neus.
Op de website van de Europese Hoofd- en Halsvereniging (EHNS) vind je meer informatie over deze symptomen én de behandeling van hoofd-halskanker.
Bekijk de video over symptomen
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!