Kies jij voor jezelf?
Ik zie er geen gat meer in, het tandsteen komt mijn neus uit, ik voel me vastgelopen, ik voel me niet gewaardeerd, ik heb het idee dat ik meer kan, de gedachte dat ik dit tot mijn 65-ste moet doen benauwd me.
Herken jij je in een van deze uitspraken? Overheerst de twijfel, de onzekerheid en het gevoel je ei niet kwijt te kunnen? Het kan frustrerend zijn te bemerken dat je talenten onvoldoende tot uiting kunnen worden gebracht. En laten we eerlijk zijn: Dat komt de motivatie om s morgens fris en fruitig je behandelkamer binnen te stappen niet ten goede. En daarmee veelal ook niet de kwaliteit van handelen.
Balans opmaken
Het bewustzijn dat je een verandering wilt aanbrengen in je huidige situatie neemt de overhand. De hoogste tijd om de balans op te maken. En daar heb je lef voor nodig. Want wat als blijkt dat je doet wat je eigenlijk helemaal niet wilt doen? Durf je dan te veranderen? Als je echt wilt veranderen, is het belangrijk om na het onderzoeken van de huidige situatie doelen te stellen, ideeën te verzamelen, een plan van aanpak te maken en (het allerbelangrijkste); actie te ondernemen.
Flow
Maar voordat je overgaat tot het doen wat je echt wilt, zul je bij jezelf te rade moeten gaan waar jouw passie ligt. Het is essentieel om te weten waar jij enthousiast van wordt maar vooral ook hoe je dit kunt vertalen naar een duidelijk en betekenisvol doel. Het gaat hierbij om het omzetten van passie in werk wat voor jou zinvol is en waar je trots op bent. Ken je het gevoel ergens geconcentreerd mee bezig te zijn en je één te voelen met de activiteit? Het besef van tijd vervaagt en je hebt geen angst om te falen. Deze staat van zijn wordt ook wel flow genoemd. Je lijkt in een stroom te zitten waarbij het allemaal vanzelf gaat. Bovendien geeft het je een gevoel nuttig bezig te zijn. Het kan goed zijn om voor jezelf na te gaan bij welke werkzaamheden jij in een flow belandt en hoe je voor jezelf meer van dit soort momenten kunt creëren. Binnen je beroep of daarbuiten.
Herontdek jezelf
Andere vragen die je jezelf zou kunnen stellen zijn: Wat deed ik het liefst als kind? Hoe was ik destijds en wat wilde ik worden? Vaak blijkt dat we als kind heel goed weten wat we willen en doen waar we goed in zijn. Niet zelden raken we dit kwijt en richten we ons steeds meer op dingen die niet van binnenuit komen maar van buitenaf zijn opgelegd. Je kunt jezelf afvragen wat jij in de loop van de jaren bent kwijtgeraakt. Een effectieve manier om de mooie kanten van jezelf en hiermee ook je ontwikkelingsmogelijkheden weer te herontdekken is door het invullen van een Kernkwadrant. Het beroemde kwadrant van Ofman ziet er als volgt uit:
De basis van dit veelgebruikte model is dat bij iedereen aangeboren (en te ontwikkelen) kernkwaliteiten aanwezig zijn. Niet te verwarren met vaardigheden, die aan te leren zijn. In het kwadrant staat naast de kwaliteit de valkuil, (een te ver doorgeslagen kwaliteit die vaak weerstand oproept), de uitdaging (het positief tegenovergestelde van de valkuil, een latente kwaliteit) en de allergie (het negatief tegenovergestelde van de kernkwaliteit). Vaak is een allergie dat waaraan je je ergert bij anderen.
Je kernkwadrant in beeld
Door de verschillende kwadranten voor jezelf in te vullen, kun je op eenvoudige wijze het ontbrekende kwadrant voor jezelf verduidelijken. En wie weet leidt het feit dat je je groen en geel ergert aan de onverschilligheid van je collega tot hét inzicht in jouw kernkwaliteit! Het model van Ofman is een fantastisch instrument wat op veel manieren ingezet kan worden. Is het niet voor het ontdekken van je eigen kwaliteiten dan wel voor je valkuilen en uitdagingen. Allemaal belangrijke onderdelen die meespelen bij het bereiken van jouw doel.
Van binnenuit
Bij het bereiken van dit doel is het essentieel dat je wens om te veranderen van binnenuit komt en niet van buitenaf. Want stel dat je iets anders wilt gaan doen omdat je het niet kunt vinden met je collega-tandarts of mondhygiënist, dan betekent dit dat de energie om iets nieuws te zoeken wegvalt als deze collega opeens je beste vriend wil worden. Je motivatie om een andere werkplek te zoeken kwam immers voort uit onvrede. Met andere woorden: Je maakt jezelf dus wel heel kwetsbaar als je je bij het realiseren van je doelen afhankelijk maakt van een ander. Dit wil niet zeggen dat onvrede geen aanleiding tot verandering mag zijn. Maar reactieve keuzes blijken zelden op te leveren wat JIJ echt wilt omdat je daar onvoldoende naar gekeken hebt. Een (loopbaan)coach kan je helpen inzicht te krijgen in wat jouw talenten zijn en hoe je deze zo goed mogelijk in de praktijk kunt brengen. Want uiteindelijk draait het om DOEN. Doen, vallen, leren en weer opstaan totdat je bent waar je zelf voor gekozen hebt. Kies jij voor jezelf?
Over de auteur
Romy Schiphouwer is communicatiedeskundige, coach, trainer, mondhygiënist en oprichter van MijnPalet Coaching en Training Met MijnPalet legt zij de focus op het hervinden van de eigen keuzevrijheid. Haar overtuiging is dat iedereen een pakket kwaliteiten en talenten heeft meegekregen om te doen wat het beste bij hem of haar past. Soms zijn er overtuigingen of gevoelens die belemmerend kunnen werken en waardoor iemand niet uit de verf komt. Het is de passie van MijnPalet om mensen inzicht te geven in dit proces en hulp te bieden bij het naar buiten brengen van hun werkelijke Ik. Het hervinden van zelfvertrouwen, individualiteit en onafhankelijkheid staat bij MijnPalet dan ook voorop. Doen wat je wilt en op een manier die bij je past lijkt misschien niet voor iedereen weggelegd. Het geeft enorm veel voldoening om elke keer weer te kunnen laten inzien dat het wél kan!
Bron:
D. Ofman, Hé, ik daar
?! Kosmos Uitgevers
M. Lingsma en A. Boers, Help! Ik ontplooi mijn talent, Multi Media Coach BV
T. Peeman, Heb lef durf te veranderen, Uitgeverij Nelissen