Mond- en tongoefeningen tegen snurken

Mond- en tongoefeningen kunnen het snurken verminderen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek gepubliceerd in CHEST.

Snurken

In de slaap ontspannen de spieren in de keel zich. De tong valt achteruit, waardoor de luchtweg nauwer wordt. De lucht in de vernauwde luchtweg laat de huig en andere slappe delen van de mond en keel trillen dat het snurkende geluid vormt.

Onderzoek

39 snurkpatiënten hebben deelgenomen aan het onderzoek. De helft van deze groep moest vier oefeningen doen. Bij de eerste oefening moesten ze de tip van hun tong tegen hun verhemelte duwen en de tong dan voorzichtig naar achter laten glijden. Voor de tweede oefening moesten ze hun volledige tong tegen hun verhemelte duwen. Bij de derde oefening moesten zij de tip van hun tong tegen de onderste tanden duwen, terwijl de rest van de tong ook ‘beneden’ moest blijven. En tot slot moesten ze hun mond zo ver mogelijk opensperren, de huig omhoog laten komen en “a” zeggen. De controlegroep werd behandeld met neusstrips.

Resultaat

Uit het onderzoek blijkt dat door het doen van de mond- en tongoefeningen, de frequentie van het snurken afneemt met 36 procent bij mensen die matig snurken of een milde vorm van slaapapneu hebben.

Behandeling

Volgens de onderzoekers lag de focus bij de onderzoeken in het verleden op zelfrapportage. Bij nieuwe behandelingen moet de focus volgens hen liggen op objectieve maatregelen.

Bron: Ieto V, Kayamori F, Montes MI, et al. (2015). Effects Of Oropharyngeal Exercises On Snoring: A Randomized Trial. doi:10.1378/chest.14-2953.

 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie?

Lees meer over: Kennis, Onderzoek
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *