Museum Boerhaave vecht om gezien te blijven
Museum Boerhaave illustreert de medische geschiedenis. Bezuinigingen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bedreigen het voortbestaan van het museum. Directie en medewerkers trekken ten strijde.
Staatssecretaris Halbe Zijlstra wil de subsidie voor Museum Boerhaave stopzetten. Aan de toegankelijkheid van vijf eeuwen medische geschiedenis dreigt een einde te komen.
Achter gesloten deuren
Een schat aan medische informatie en geschiedenis, achter gesloten deuren. Zo ziet staatssecretaris Halbe Zijlstra Museum Boerhaave blijkbaar voor zich in de toekomst. Als het aan de staatssecretaris ligt, is het museum binnenkort niet meer voor het publiek toegankelijk. Zijlstra wil alleen nog die musea subsidiëren die gemiddeld over 2010 en 2011 hebben voldaan aan de norm eigen inkomsten (17,5% van de rijksbijdrage). Wie dat niet haalt, krijgt alleen nog financiering voor het in stand houden en beheren van de collectie. Dwars tegen de afspraak in, reageert directeur Dirk van Delft. We kregen oorspronkelijk tot 2013 de tijd om de eigen inkomsten op te schroeven. Staatssecretaris Zijlstra verandert de regels tijdens de wedstrijd. Dit is juridisch niet in de haak en dat zullen we ook aanvechten als het nodig is.
Verschillende takken van wetenschap
Het museum toont unieke stukken uit verschillende takken van wetenschap, zoals de natuurkunde en de wiskunde, maar voor een aanzienlijk deel ook de geneeskunde.
Nergens in Nederland komt de ontwikkeling en het belang van de medische wetenschap zo goed in beeld als hier in Museum Boerhaave. Er is een diversiteit aan wetenschappelijke musea, maar Boerhaave heeft een absoluut unieke positie, ook internationaal gezien, vertelt Bart Grob, conservator van het museum.
We hebben gewoon fantastische spullen, voegt directeur Dirk van Delft toe. Het kunsthart van Kolf, de cardiograaf van Einthoven, ijzeren longen hebben we staan. Die toont niemand anders. We illustreren de geschiedenis, zegt Grob. Zo zie je bijvoorbeeld een borstamputatievork uit de 17de eeuw. Er was toen nog geen narcose en toch werden er blijkbaar al borstamputaties gedaan. Dat men toen al borstkanker kon verhelpen, dat is iets wat volkomen nieuw is voor negen van de tien bezoekers.
Vijf eeuwen medische geschiedenis
Vijf eeuwen aan medische geschiedenis brengt het museum in beeld, maar ook hedendaagse technieken. Het museum is daarmee van belang voor de wetenschap, maar is ook voor het grote en jonge publiek bijzonder leerzaam. We organiseren tentoonstellingen om een grote groep in de samenleving aan te spreken en bereiken zo bijvoorbeeld ook veel scholieren, zegt Bart Grob.
In de tussentijd doet het museum er alles aan om extra inkomsten te creëren. Het wordt een spannende tijd, maar ik weet zeker dat het goed gaat komen, zegt directeur Dirk van Delft. Ik hoor veel mensen zeggen: dit is zo waardevol, hier gaan we wat aan doen. Ook conservator Bart Grob kan zich niets bij sluiting voorstellen. Wij geloven daar niet in.
Wat kunt u doen?
U kunt Vriend worden voor een bedrag van 25 euro (u kunt hiervoor onder meer het museum gratis bezoeken). Of word voor 250 euro Vriend voor het leven.
www.museumboerhaave.nl
Bron:
Medisch Contact
Jull 2011
www.museumboerhaave.nl
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!