Nieuwe afweermechanismen in speeksel ontdekt

Nieuwe afweermechanismen in speeksel ontdekt

Jelani Leito bestudeerde de antimicrobiële werking van twee speekseleiwitten: agglutinine en statherine. Hij ontdekte in elk eiwit een nieuw afweermechanisme in speeksel, meldt ACTA.

Bacteriën
In de mond zijn honderden soorten bacteriën aanwezig in enorme aantallen; 1 ml speeksel bevat ongeveer 100 miljoen bacteriën. Ondanks deze enorme aantallen bacteriën hebben wij weinig last van infecties en met goede mondhygiëne kunnen onze tanden ons leven lang mee. Anders wordt de situatie bij mensen die te weinig speeksel produceren, bijvoorbeeld na bestraling, bij medicijngebruik of bij het syndroom van Sjögren. Deze mensen hebben, naast problemen met spreken, kauwen en slikken, ook moeite met het gezond houden van de mond.

Afweermechanisme
Het eerste afweermechanisme dat Leito vond is dat statherine de schimmeldradengroei van de gist C. albicans remt. Hierbij is het belangrijk te weten dat de schimmeldradenvorm van deze gist wordt beschouwd als de meest, maar niet exclusief, infectieuze vorm. Het tweede mechanisme is dat agglutinine in staat is het afweersysteem tegen micro-organismen te activeren. Dit laatste mechanisme is een aanwijzing dat speeksel en bloed kunnen samenwerken bij de afweer tegen micro-organismen die via de mondholte ons lichaam binnendringen.

Promotie
Donderdag 18 april 2013, 13.45 uur
Locatie: Aula van de Vrije Universiteit te Amsterdam, De Boelelaan 1105
Spreker: Jelani Leito
Promotor: Prof.dr. E.C.I. Veerman en prof.dr. A. van Nieuw Amerongen, Orale Biochemie ACTA
Co-promotor: Dr. A.J.M. Ligtenberg, Orale Biochemie ACTA

Bron:
ACTA

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie?

Lees meer over: Kennis, Onderzoek