Nieuwe tanden uit stamcellen alligator
Mensen vernieuwen hun gebit maar één keer in hun leven. Voor alligatoren is dat wel anders. Als zij een versleten tand hebben, groeit er gewoon een nieuw exemplaar in hun mond. Elke tand van de alligator kan zo wel vijftig keer vervangen worden.
Onderzoekers van de Keck School of Medicine in Californië hebben nu ontdekt hoe de cellulaire en moleculaire mechanismen werken bij deze wisseling van de tanden van alligators. De onderzoeker Cheng-Ming Chuong zegt: ‘We zoeken stamcellen die gebruikt kunnen worden om de groei van nieuwe tanden bij volwassen te stimuleren’. ‘Om dit te doen moeten we eerst begrijpen hoe tanden van dieren vernieuwd worden en waarom mensen na het melkgebit geen tanden meer vernieuwen.’
Bekijk het onderzoek
Drie delen
De wetenschappers bestudeerden de tanden van de alligator. Zij ontdekten dat deze uit drie delen bestaan: een functionele tand (f), een vervangende tand (r) en de dentale lamina, weefsel voor ontwikkeling van een nieuwe tand.

Afbeelding: Keck School of Medicine
De delen zijn zo gestructureerd dat er een geleidelijke overgang is tussen het afstoten van een oude tand, de groei van een nieuwe tand en het gereed zetten van een reserve tand. De dentale lamina lijkt stamcellen te bevatten die zich ontwikkelen tot nieuwe reserve tanden.
‘In de toekomst hopen we deze cellen te kunnen isoleren en te kunnen vaststellen of we deze kunnen gebruiken om nieuwe tanden te maken in een laboratorium’, zeg onderzoeker Randall B. Widelitz.
Bron:
Keck School of Medicine
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!