Nieuwe WHO-richtlijn voor vrije suikers
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft nieuwe richtlijnen gepubliceerd voor het eten van vrije suikers. De WHO adviseert maximaal 10% van het totaal aantal calorieën per dag uit vrije suikers te halen.
Vrije suikers
Onder vrije suikers vallen:
- door fabrikant en consument toegevoegd suiker
- van nature aanwezige suikers in honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat
Preventie cariës en overgewicht
Het WHO-advies voor suikerinname is gebaseerd op preventie van cariës en overgewicht.
Uitleg
Het Voedingscentrum legt het advies uit. De WHO adviseert de suikerinname te beperken tot maximaal 10% van het aantal calorieën dat je eet. Voor een vrouw die 2.000 kilocalorieën per dag eet, betekent dit 50 gram vrije suikers per dag. Dit zijn bijvoorbeeld 2 glazen frisdrank. De WHO suggereert zelfs dat het beter is de suikerconsumptie te verminderen tot 5%. Dit is gebaseerd op slechts 3 studies, waardoor het bewijs voor deze 5% beperkt is volgens het Voedingscentrum.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!