Onvoldoende bewijs verband mondgezondheid en cognitieve achteruitgang

Diverse onderzoeken laten een verband zien tussen mondgezondheid en cognitieve achteruitgang. Onderzoekers analyseerden 56 onderzoeken op dit gebied en concluderen dat er momenteel onvoldoende bewijs is voor het verband tussen mondgezondheid en cognitie.

Het onderzoek is gepubliceerd in de Journal of the American Geriatrics Society.

Cognitieve stoornissen en dementie
Dementie is de ziekte van de 21e eeuw. Dit is te verklaren door de vergrijzing, de prevalentie stijgt met de leeftijd. Veel ouderen met cognitieve stoornissen of dementie hebben een slechte mondgezondheid.

Onderzoek
De onderzoekers willen weten of er een verband is tussen de mondgezondheid en cognitief functioneren bij ouderen. Het team heeft 56 onderzoeken geanalyseerd die gepubliceerd waren in de periode 1993-2013 met behulp van cross-sectionele data en longitudinale gegevens. Een deel van de geanalyseerde onderzoeken keek naar het effect van mondgezondheid op de cognitieve status.

Tegenstrijdig
De resultaten suggereren dat het aantal tanden, cariës en de aanwezigheid van parodontitis het risico op cognitieve achteruitgang of dementie kan verhogen. Sommige studies hebben echter geen verband vastgesteld. Tevens zijn de bevindingen op basis van het aantal tanden of cariës tegenstrijdig. Er is ook beperkt bewijs van een verband tussen parodontale aandoeningen en cognitieve achteruitgang.

Onvoldoende bewijs
Het team concludeert dat er momenteel onvoldoende bewijs is om te zeggen dat er een oorzakelijk verband is tussen mondgezondheid en cognitieve achteruitgang. Bovendien zijn er ook veel andere factoren die samenhangen met slechte cognitieve functie, zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Er is daarom meer onderzoek nodig om een verband vast te stellen.

Bron:
eu.wiley.com

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie?

Lees meer over: Kennis, Onderzoek