Onderzoek naar de relatie tussen gebitsproblemen en blessuregevoeligheid
FC Twente en AZ werken mee aan een grootschalig wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen gebitsproblemen en blessuregevoeligheid.
Thiemo de Bakker meldde zich dinsdag af voor het tennistoernooi in Miami, omdat hij ontstoken verstandskiezen heeft. De tennisser was in Florida om zich op te maken voor het toernooi in Key Biscayne toen hij te maken kreeg met ontstekingen. Verder spelen was geen optie. In de toekomst kunnen die ongemakken voorkomen worden.
Gebit en sportblessures
Het gebit wordt namelijk steeds belangrijker bij wetenschappers die onderzoek doen naar sportblessures. Henny Solleveld, sportfysiotherapeut en stoorvelddiagnosticus, is in september 2010 in Nederland, België en Denemarken begonnen met een grootschalige inventarisatie in de sportwereld. Onder anderen FC Twente, AZ, AA Gent, Anderlecht en Germinal Beerschot werken mee aan zijn zoektocht naar de relatie tussen kaak- en gebitsproblemen en blessuregevoeligheid. Ze vullen van alle selectiespelers lijstjes in met de toestand van het gebit en de kwetsuren die er zijn. Met name FC Twente is hier heel innovatief in, zegt Solleveld, die op 5 april weer een afspraak heeft bij AZ.
Hersenen
Solleveld legt uit wat het probleem zou kunnen zijn van gebitsproblemen. Vaak zie je bij voetballers één of meerdere ingeklemde verstandskiezen die geen kant meer op kunnen. Daardoor raakt het normale doorbraakproces verstoord. De trek- en duwprikkels geven dan een bepaalde input aan de hersenen. Dat kan de oorzaak zijn van allerlei blessures, want de hersencentra sturen het bewegingsapparaat in het lichaam aan.
In de sportwereld is bekend dat het gebit de oorzaak van blessures kán zijn. Arjen Robben moest bij Chelsea al zijn verstandskiezen laten trekken toen hij van de ene naar de andere kwetsuur sukkelde, Robin van Persie moest van zijn manager Arsène Wenger naar Parijs om zijn verstandskiezen te laten trekken, diezelfde Wenger heeft de helft van zijn selectie al naar de kaakchirurg gestuurd voor een behandeling en de Nederlandse waterpolodames die in Peking goud haalden moesten voor het toernooi ook allemaal hun kiezen laten trekken.
In 2009 leek het erop dat Aly Cissokho van FC Porto naar AC Milan zou vertrekken, maar die transfer ketste uiteindelijk af, omdat de Italiaanse medische staf zijn gebit niet in orde vond.
Volgens Solleveld is het preventief verwijderen van alle verstandskiezen een rigoureuze maatregel. Hij wil eerst onderzoeken wat nu exact de relatie is tussen gebit en blessures. Resultaten zijn er al wel. Uit onderzoeken blijkt dat jonge sporters met verstandskiesproblemen extra blessuregevoelig zijn. Ook komt het voor dat atleten die jarenlang aan de top hebben gestaan opeens last hebben van allerlei blessures. Als daarvoor geen duidelijke aanwijzingen zijn, kijken we nu naar de wortels, tanden en kiezen. Zijn die ontstoken, dan kan dat de reden zijn van de blessures. Het onderzoek dat we nu aan het doen zijn, is een primeur.
Bron:
De Pers
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!