Onderzoek toont explosieve stijging van tanderosie

Slijtage: Herkennen, oorzaken achterhalen en behandelen

Tanderosie is het verschijnsel waarbij het beschermende tandglazuur van de tanden langzaam afslijt door direct contact met zuren uit eten en drinken. Dit gebeurt geleidelijk en is onomkeerbaar; weg is weg. Waar caries in de afgelopen decennia het grote probleem was onder met name kinderen, is tanderosie het nieuwe, explosief groeiende probleem.

Wetenschappelijk onderzoek
Recente onderzoeken tonen aan dat gemiddeld 30% van de Nederlanders last heeft van tanderosie. In 1998 toonde wetenschappelijk onderzoek van G.J. Truin nog aan dat bij 3% van de 12-jarigen erosie voorkwam. In 2002 toonden onderzoeken een stijging van dit percentage aan tot 24%. Uit onderzoeksresultaten in 2008 (H. El Aidi) bleek bij een eerste nulmeting dat erosie voorkwam bij 32% van de 12-jarigen. Dit aantal was in 2010 al opgelopen tot 42%.

Waar komt deze stijging vandaan?
Deze enorme stijging is te wijten aan de veranderde eet- en drinkcultuur ofwel onze nieuwe levensstijl. De huidige welvaart biedt een enorme keuze, overal is eten en drinken verkrijgbaar. Vaak in handige kleine verpakkingen en hersluitbaar, waarvan er makkelijk meerdere per dag genuttigd kunnen worden. We zijn de hele dag aan het eten en drinken, wat het risico op erosie vergroot. Uit onderzoeken blijkt dat dit eet-, drink- en snoepgedrag een duidelijke relatie heeft met tanderosie; erosie wordt mede bepaald door de frequentie en de contacttijd van het zuur in de mond. Bovendien is de smaakvoorkeur in de loop der jaren aanzienlijk veranderd van zoet naar zoet/zuur.

De grote boosdoener, zuur, is in toenemende mate in ons eten en drinken aanwezig is. Men realiseert zich vaak niet dat er veel zuren zitten in wat men eet en drinkt. Niet alleen in snoep (lollies etc) zitten veel zuren. Ook alle frisdranken, appelsap, cola en ijsthee in het bijzonder, sportdrankjes, fruit, fruitsappen, maar ook bijvoorbeeld babyvoeding bevatten een dermate hoge zuurgraad waardoor het tandglazuur oplost. Elk eet- en drinkmoment betekent een zuuraanval die de tanden aantast.

Bron:
Onderzoek van Elmex
Perssupport

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie?

Lees meer over: Kennis, Mondhygiëne, Onderzoek, Thema A-Z
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *