Overeenkomst orthopeden en tandartsen over richtlijn antibiotica
Na jaren van discussie hebben orthopeden en tandartsen nu samen een richtlijn opgesteld wat betreft het toedienen van antibiotica bij patiënten met een gewrichtsprothese. De belangrijkste boodschap die hieruit voorkomt is dat patiënten met gewrichtsprothese en een tandheelkundige ingreep ondergaan geen antibiotische profylaxe toegediend hoeven te krijgen om een infectie aan de prothese te voorkomen.
Onenigheid
Vele onenigheid bestond al jaren over het wel of niet toedienen van antibiotica. Dat de bestaande adviezen verschillende richtingen op wezen hielp hier niet bij. Om die reden drong Geert Walenkamp, hoogleraar orthopedie, aan bij de Nederlandse Orthopaedische Vereniging aan op een nieuwe richtlijn, die gefocust zou moeten zijn op antibioticaprofylaxe bij tandheelkundige ingrepen voor mensen met een gewrichtsprothese. Die richtlijn is nu inderdaad opgesteld, met de duidelijke boodschap dat de antibiotica beter niet kan worden toegediend.
Onderzoek
Deze conclusie werd niet zomaar genomen. Uit enkele observationele studies bleek dat antibiotica wel degelijk positieve effecten teweeg brengt in een aantal gevallen. Dit was echter niet het enige wat meetelt, aangezien dit weinig uitsluitsel gaf over dat antibiotica niet juist zinloos zou kunnen zijn. Zo is het onwaarschijnlijk dat er zo’n groot aantal bacteriën in de bloedbaan komt dat dit een infectie zou kunnen gaan vormen.
Verlaagde weerstand
Ook bij patiënten met een verlaagde weerstand is antibiotica niet per se noodzakelijk. De relatie tussen een lage immuniteit en het ontstaan van infecties is namelijk heel onduidelijk. Daarom geldt ook hier dat maar beter niet toegediend kan worden.
Gezondheid gebit zeer belangrijk
Of een tandheelkundige ingreep te doen voor het plaatsen van een prothese slim is, is een andere vraag. Dat er een verband is tussen gebit en de gezondheid in zijn algemeenheid is zeker, maar hoe dit verband precies in elkaar zit is niet zeker. Het is in elk geval belangrijk om mensen te blijven wijzen op het belang van een goede mondhygiëne en regelmatige controles.
Bron:
Medisch Contact &
Richtlijn