Ruim de helft van de Nederlanders bang voor de tandarts
Nederlanders zijn massaal bang voor de tandarts. Meer dan de helft (56%) van de Nederlanders voelt zich niet op zijn gemak of zelfs angstig in de tandartsstoel. Vrouwen zijn met 63% banger voor de tandarts dan mannen (48%). Tussen de 21 en 50 jaar is men het bangst voor de tandarts en naarmate men ouder wordt, neemt de angst af. Zeeland is de angstigste provincie als het om de tandarts gaat.
6 miljoen mensen bang – 2 miljoen gaat niet
De omvang van het probleem is groot: 56% van de volwassen Nederlanders voelt zich niet op zijn gemak, angstig of zelfs zeer angstig in de tandartsstoel. Dat zijn ruim 6 miljoen mensen*. De redenen voor hun angsten zijn uiteenlopend, zoals angst voor de boor en de injectiespuit of onzekerheid over wat er tijdens een behandeling gebeurt. Ook zenuwslopende wachttijden of een tandarts die niets vertelt, kunnen van invloed zijn. 16% van de respondenten gaat niet naar de tandarts of stelt het bezoek uit. Dit heeft verstrekkende gevolgen voor maar liefst 2 miljoen Nederlanders. Parodontitis bijvoorbeeld, is een van deze gevolgen waarbij men risico loopt gezonde tanden en kiezen te verliezen. Het resultaat van uitstel: de angst wordt steeds groter. Uit het onderzoek blijkt dat 27% van de ondervraagden die een zeer slecht gebit hebben, zeer angstig zijn bij de tandarts.
*gebaseerd op huidige bevolkingscijfers Centraal Bureau voor Statistiek
De resultaten zijn afkomstig van onderzoek dat CDC Kliniek in samenwerking met marktonderzoeksbureau Multiscope onder 1000 volwassen respondenten heeft laten uitvoeren.
Bron:
CDC Kliniek
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!