Scheve tanden als gevolg van landbouw

Scheve tanden

Tegenwoordig heeft 1 op de 5 mensen een gebit waarbij de tanden scheef staan. Oorspronkelijk kreeg de mens van moeder natuur echter een set rechte tanden mee. Vanwaar deze evolutie van het gebit? De uitvinding van landbouw.

Kleinere onderkaak
Doordat de onderkaak in loop der tijd kleiner is geworden, kregen de tanden minder ruimte. Deze beperkte ruimte zorgt ervoor dat tanden scheef gaan groeien. Wetenschappers zeggen nu het moment te hebben gevonden waarop de evolutie naar een kleinere onderkaak begon.

Rechte tanden bij jagers-verzamelaars
Wetenschappers onderzochten 292 schedels die tussen 6.000 en 28.000 jaar oud waren. Het bleek dat de oudste schedels, afkomstig van jagers-verzamelaars, een mooi recht gebit hadden waarbij de tanden perfect op elkaar pasten.

Waar het mis ging
Bij de schedels jonger dan 12.000 jaar begonnen de gebitten meer malocclusie te vertonen. Dit is het moment waarop de mens begon met landbouw.

Gespierde kaken
Door de komst van de landbouw nam de behoefte aan gespierde kaken af. Men begon in plaats van ‘harde’ rauwe groente en vlees meer ‘zachte’ dingen te eten zoals gekookte groenten en granen. Door de verminderde behoefte aan gespierde kaken begon ook de grootte van de kaak af te nemen. De wetenschappers denken daarom dat de landbouw de evolutie naar een kleinere onderkaak in gang heeft gezet.

Bronnen:
De redactie.be
PLOS

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie?

Lees meer over: Kennis, Onderzoek