Opleiding Tandheelkunde blijft zes jaar: verkortingsplan van tafel

opleiding tandheelkunde 400

De opleiding Tandheelkunde blijft zes jaar duren. De ministers Agema en Bruins hebben besloten het eerdere voorstel om de opleiding in te korten naar vijf jaar niet door te zetten. In samenwerking met het KNMT, universiteiten en drie tandheelkundeopleidingen is er de afgelopen jaren intensief gepleit voor het behoud van de zesjarige opleiding.

Opleidingsverkorting Tandheelkunde stuitte op grote weerstand

De discussie over de verkorting van de opleiding heeft jarenlang geduurd, vooral omdat de tandheelkundeopleidingen er fel tegen waren. Etienne Verheijck, onderwijsdirecteur van Acta, stelde eerder: “Hoewel we het tandartsentekort begrijpen, denken we als Acta dat er betere oplossingen zijn dan het inkorten van de opleiding, zoals het verhogen van de instroom en het opleiden van meer buitenlandse tandartsen.” Hij waarschuwde dat het verkorten van de opleiding de mondzorg verder zou marginaliseren. Acta, samen met de tandheelkundefaculteiten in Nijmegen en Groningen, kreeg steun van een onafhankelijke commissie die eerder onderzoek had verricht naar de effecten van de verkorting van de opleiding.

31 extra opleidingsplekken Tandheelkunde

De ministeries van OCW en VWS hebben besloten de zesjarige duur van de tandheelkundeopleiding te behouden en tegelijkertijd het aantal opleidingsplekken uit te breiden. Er komen 31 extra plekken, waarvan 26 per studiejaar 2025-2026 en 5 per studiejaar 2026-2027.

De ministers Agema (VWS) en Bruins (OCW) kiezen voor deze uitbreiding, ondanks eerdere plannen voor 86 extra plekken. Ze baseren zich op recente onderzoeken en stellen dat de beoogde uitbreiding van 86 plekken pas over acht jaar haalbaar zou zijn vanwege de lange wetwijzigingstrajecten. Na de geplande uitbreiding van opleidingsplekken wordt eind 2025 een evaluatie uitgevoerd, waarbij het Capaciteitsorgaan bepaalt of er verdere uitbreiding nodig is en of dit financieel mogelijk is.

Bezwaren gehoord

Joke Kwakman, bestuurslid van de KNMT, reageerde positief op de beslissing van de ministeries van VWS en OCW. “Samen met de universiteiten en de drie tandheelkundeopleidingen zijn we zeer blij dat onze bezwaren tegen de verkorting van de opleiding serieus zijn genomen. We zijn opgelucht dat er geluisterd is naar de zorgen over de impact van de verkorting op de kwaliteit van zorgverlening.” Kwakman benadrukte dat het behouden van de huidige opleidingsduur essentieel is voor het waarborgen van de kwaliteit van de tandheelkundige zorg in de toekomst.

Bronnen:

FOLIA
KNMT

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie?

Lees meer over: Kennis, Scholing