SOAs en tandheelkunde
Hoe herkent u seksueel overdraagbare aandoeningen (SOAs) in de mondholte? Een overzicht van de meest voorkomende SOAs en de besmettingskans.
Verslag van de lezing van dermatoloog dr. Van Leent tijdens het congres MRSA, soas en tropische infectieziekten, van Bijscholing.info
Wanneer men vraagt wat bedoeld wordt met veilige seks, is het antwoord doorgaans het vermijden van HIV. Over andere seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) zit men over het algemeen minder in, terwijl deze vaak voorkomen. SOAs betreffen bacteriële, virale of parasitaire infecties.
Bacterieel: gonorroe, chlamydia en syfilis
Viraal: herpes, wratten en bloedoverdraagbare virussen (HIV, HBV, HCV)
Gonorroe
In 2012 bezochten 3.991 met gonorroe besmette mensen een SOA-centrum in Nederland. De prevalentie is hoger bij mannen (76%) dan bij vrouwen (24%).
Epidemiologisch:
Mannen die seks hebben met mannen (MSM):
- 32% met Gonorroe elders heeft ook Gonorroe orofarynx
- 16% geïsoleerd orofarynx
Vrouwen:
- 24% Gonorroe elders heeft ook Gonorroe orofarynx
- 11% geïsoleerd orofarynx
Hetero mannen:
- Onbekend
Besmetting
Besmettelijke periode is tijdens de incubatietijd, tijdens de klinische fase en bij een asymptomatische infectie. De besmettelijkheid is 24 uur na behandeling met antibiotica waarvoor de stam gevoelig is voorbij.
Besmetting gaat via contact via de slijmvliezen, maar kan ook via de handen. De transmissie kans is van vrouw naar man 20-50% en van man naar vrouw 50-90%. Buiten het lichaam is het slechts kort levensvatbaar.
Bij orofaryngeale gonorroe infecties is 79% van de infecties asymptomatisch, 15% heeft een pijnlijke keelinfectie en 5% purulente tonsillitis lymfadenopathie. En heel zeldzaam is gedissemineerde gonorroe infectie.
Prognose en beleid
Een gonorroe infectie is self limiting, meestal verdwijnt deze binnen enkele weken, hooguit een jaar. Toch is het testen en behandelen van MSM en vrouwen relevant in het kader van transmissie. Gonorroe is resistent voor 10-20% van de penicilline en 30-60% van de tetracycline en chinolonen. Cefalosporines kunnen het beste worden ingezet, al komt er al een verminderde gevoeligheid voor in Nederland.
Chlamydia
In 2012 bezochten 14.721 personen besmet met chlamydia een soa centrum in Nederland. De prevalentie tussen mannen (7.664) en vrouwen (7.057) is nagenoeg gelijk. Chlamydia besmetting komt het meest voor op jonge leeftijd (15-19 jaar). Ook komt chlamydia meer voor bij bepaalde bevolkingsgroepen, zoals bij jongeren uit de Nederlandse Antillen, Suriname en Sub-Sahara Afrika. Het is onbekend waarom dit het geval is.
Chlamydia trachomatis komt bij voorkeur voor in het cilindrisch epitheel, meestal asymptomatisch (mannen 50%, vrouwen 70-90%). De specifieke symptomen bij keelinfectie zijn niet bekend.
Besmetting
Besmetting gaat via slijmvlies contact. Transmissiekans van vrouw naar man is 28% en van man naar vrouw 45%.
Syfilis
De prevalentie van syfilis neemt de laatste jaren af. In 2000 was nog 7% (van de MSM) besmet en in 2011 was dat slechts 2%. Ongeveer 200 van de 38.000 bezoekers op de soa poli in Amsterdam was besmet. Al is wel bekend dat het aantal besmettingen in de loop der jaren fluctueert, het komt en gaat in perioden van 20 jaar. In 2012 meldden zich op de soa-poliklinieken in Nederland 571 personen met infectueuze syfilis: 16 vrouwen en 555 mannen. Het komt vooral voor op latere leeftijd bij MSM: 93%.
Stadium 1: primaire syfilis
- Solitair of multipel, pijnloos, schoon ulcus, op de plaats van inoculatie
- Meestal op de genitalia of in de mond
- De laesies zijn besmettelijk
- 80% heeft ook regionale lymfezwelling
- Ook zonder behandeling verdwijnt het ulcus na drie tot zes weken
Stadium 2: secundaire syfilis
- Drie tot zes weken na primaire syfilis
- Bij 60-90% van de onbehandelde patiënten
- Maculopapuleus, niet jeukend exantheem op de romp en extremiteiten, inclusief handpalmen en voetzolen
- Soms condylomata lata
- Ook de slijmvliezen kunnen laesies vertonen
- moth-eaten alopecia
- Algemene symptomen als malaise, koorts, spier- en gewrichtspijnen en lymfadenopathie
Stadium 3 is zeldzaam en hier wordt niet op ingegaan.
Syfilis in de mondholte
In het primaire stadium ontwikkelt slechts 4-12% een ulcus in de mond/keelholte. Hoewel in 40-75% extra genitale ulcera. In het secundaire stadium krijgt 30% orale afwijkingen.
Transmissie vindt nagenoeg altijd plaats via direct contact. Overdracht via naalden bij drugsgebruikers of via tatoeage is zeer zeldzaam.
Voor bestrijding van syfilis helpt penicilline het beste. Ook de penicilline die men toevallig gebruikt voor een andere aandoening.
Herpes
Herpes type 1 en 2 zijn seksueel overdraagbaar. Type 1 is wat milder en geeft een kleinere kans op besmetting met type 2. Ongeveer 80% van de Nederlanders is besmet met herpes type 1.
Via de slijmvliezen van de orofarynx, genitaliën of conjunctiva treedt herpes het lichaam binnen, het verspreidt zich naar de autonome of sensibele ganglia (type 1 in de nervus trigeminus). Het speelt periodiek kortstondig op.
Verloop herpes labialis
* Een eerste episode
- Meestal op de kleuterleeftijd
- Pijnlijke vesiculairelaesies van de orale mucosa (gingivo stomatitis) eventueel gepaard gaande met systemische symptomen (koorts, malaise)
- De laesies genezen over het algemeen binnen 1-2 weken
- Meestal verloopt de eerste episode asymptomatisch
* Een recidief herpes labialis
- Verloopt minder heftig dan de eerste keer
- Vaak beperkt tot de lippen, geen slijmvlies betrokkenheid, palatum molle en aangrenzende gingiva
- Op plaatsen nabij de eerste episode infectie
- Meestal geen systemische symptomen
Besmetting
Transmissie verloopt via direct contact met lichaamsvocht, mucosa. Via de intacte huid is het moeilijk besmet te raken, eventueel wel mogelijk via (micro)laesies. Besmetting vindt ook plaats door contact met speeksel of mondslijmvlies. Het virus overleeft niet lang in de omgeving buiten de gastheer.
Besmettelijke periode
- Bij (a)symptomatische primaire herpes uitscheiding van soms grote hoeveelheden virus
- Bij (a)symptomatische recidieven wordt opnieuw virus uitgescheiden
- Geïnfecteerden zijn levenslang potentieel besmettelijk, ook zonder de symptomen
70% van de populatie verspreid minimaal een maal per maand het virus in besmettelijke hoeveelheden.
Tandheelkundige behandelingen
Voor tandheelkundige behandeling hoeven buiten de WIP-richtlijn geen extra maatregelen genomen te worden om besmetting tegen te gaan. Het is een recidief, de patiënt kan zichzelf niet opnieuw besmetten. Het is slechts nog besmettelijk voor de personen die nog niet besmet zijn.
HIV
Het is bekend dat in Nederland 20.528 mensen zijn besmet met HIV in 2012. Er overlijden 130 mensen per jaar in Nederland aan HIV. HIV is in Nederland nog nooit overgedragen via een prikaccident.
Typen
Er zijn 2 typen HIV: HIV-1 en HIV-2
Verloop
- 2-4 weken acuut retroviraal syndroom
- 4-6 weken seroconversie (window fase)
- Het duurt 1 tot 15 jaar voordat HIV zich ontwikkelt tot aids.
Opportunistische infecties
- Orofaryngeale candidiasis*
- Uitgebreide herpes infecties
- Kaposi sarcoom
Een gezond volwassen persoon is weerbaar tegen candidiasis, alleen bij een ernstig verstoorde weerstand kan candidiasis de overhand krijgen in de mondholte.
HIV transmissiekans
- Zeer moeilijk te achterhalen
- Via besmette lichaamsvloeistoffen, echter tot op heden is overdracht via speeksel of traanvocht bij de mens nog niet bewezen
- Via slijmvliezen of beschadigde huid
- Via prik/snijaccident (<0,3%)
Advies
Volgt altijd de WIP-richtlijnen. Onbekende HIV-dragers zijn besmettelijker dan de HIV- dragers die onder behandeling zijn. Oefen en bespreek het protocol bij prikaccidenten in de praktijk, wees voorbereid!
HPV
Het merendeel van type 6 en 11 gaat onopgemerkt, slechts 1% krijgt zichtbare wratten. Het is ernstiger bij immuno-incompetenten. De transmissie kans tijdens één seksueel contact wordt geschat op 60% en een toename hiervan bij meerdere seksuele partners. Ongeveer 25% van de mond- en keel kanker is geassocieerd met HPV type 16. Behandeling volgt vaak alleen bij klachten en is cosmetisch van aard.
Symptomen
Condyloma acuminatum
- Bleke, verruceuze papels en plaques
- Meestal lippen palatum durum en gingiva
HPV maligne geïnduceerde maligniteit
- Meestal geïndureerd ulcus
- Meestal in tonsillen of tongbasis
Overdraagbaar via direct contact op via voorwerpen.
Verwijzen
Mensen met symptomen van een SOA kunt u doorverwijzen naar een huisarts, SOA-centrum of dermatoloog. Meld erbij dat het zich uit in de mondholte, anders nemen de instanties aan dat het om de genitaliën gaat.
Onderzoek bij de huisarts kost ongeveer 300 aan lab kosten, dit kost de patiënt zijn eigen risico. Een bezoek aan een SOA-centrum wordt door de overheid gefinancierd, GGDen regelen dit. Het onderzoek wordt gedaan door een verpleegkundige met een arts op de achtergrond.
Bij het opmerken van een keelsoa kunt u doorverwijzen naar een groot soa centrum of naar de dermatoloog.
Info voor behandelaren
www.soa.nl (tabblad professionals)
www.ggd.amsterdam.nl
Info voor patiënten
www.soa.nl
Infolijn: 0900-2042040
E: sense@soaaids.nl
Verslag door Maja Koster-Faasen voor dental INFO van het congres MRSA, soas en tropische infectieziekten, van Bijscholing.info
Edwin J.M. van Leent is werkzaam in het AMC en VUmc als Chef van de poliklinieken Dermatologie. Gespecialiseerd in seksueel overdraagbare aandoeningen. Dr van Leent is daarnaast verbonden aan de Soa polikliniek van de GGD Amsterdam (als plv. opleider). Hij heeft in het verleden als vrijwilliger gewerkt in diverse categorale soa klinieken. Daarnaast geeft hij les op verschillende opleidingen voor artsen en verpleegkundigen. Naast zijn drukke werkzaamheden is hij lid van de KNMG Registratiecommissie Geneeskundig Specialismen (RGS).