Strijd tegen tandbederf door bacterie uit te schakelen

tandbacterie

Mondflora is de benaming voor de grote groep micro-organismen die zich in de mondholte bevinden. De microbes vervullen nuttige en soms onmisbare functies, zoals het bieden van bescherming. Aan de andere kant kunnen ze ook schade aanrichten. Het blijkt dat bij het bestrijden van schadelijke bacteriën in de mond, ook belangrijke en noodzakelijke bacteriën worden vernietigd. Nieuw onderzoek van de PNAS heeft hier mogelijk een oplossing voor gevonden. Dr. Wenyuan Shi van de UCLA School of Dentistry publiceerde zijn studieresultaten op PNAS.



C16G2
Onderzoekers hebben een manier gevonden om de schadelijke bacterie Streptococcus mutans in de mondholte te bestrijden. Zij hebben een antimicrobiële peptide ontwikkeld – C16G2 – die een specifieke afweer heeft tegen deze pathogeen. Deze peptide heeft ook effect op de algehele microbiële structuur in de mondholte. Door de nieuwe samenstelling na het verwijderen van Streptococcus mutans, passen verschillende microbes zich aan de nieuwe omstandigheden aan. Zo nam het aantal bacteriën uit de groep Veillonella af, die in positief verband staat met Streptococcus mutans.

Doel
Het belangrijkste doel van het onderzoek was om een proof-of-concept te ontwikkelen waarmee de rollen en functies van de verschillende microbes en de algehele verandering in de microbiële gemeenschap onderzocht kunnen worden, wanneer specifieke bacteriën worden uitgeschakeld. Het onderzoek kan onder andere bijdragen aan verder onderzoek naar het behouden van de huidige mondflora wanneer een bepaalde bacterie wordt uitgeschakeld alsmede aan de fysiologie en pathogeniteit van de bacteriën.

Bron: Pnas.org

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie?

Lees meer over: Kennis, Onderzoek
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *