Suiker van groot belang bij ontstaan gaatjes

snoepen-kinderen

Suiker van groot belang bij ontstaan gaatjes
Onderzoekers van de internationale en Amerikaanse Association for Dental Research (IADR en AADR) willen opnieuw benadrukken dat suiker wel degelijk van groot belang is bij het ontstaan van gaatjes. Het idee van het meespelen van meerdere factoren en het gebrek aan suiker-gerelateerd beleid bekritiseren zij hiermee.

Onderschatting belang suikers
In een van de twee artikelen stellen de onderzoekers dat de hoofdoorzaak van gaatjes wel degelijk suiker is, wat zij concluderen aan de hand van verschillende klinische studies. In het tweede artikel wordt gesproken over hoe het huidige gezondheidsbeleid hier niet genoeg op inspeelt, en wat er in dit beleid zou moeten veranderen. “Het belang van suikers als oorzaak van gaatjes wordt onderschat en is niet aanwezig in preventieve strategieën. Dit is ondanks het overduidelijke bewijs dat suiker van immens belang is bij de wereldwijde gaatjes-epidemie,” aldus een van de studenten.

Geen multifactoriële oorzaak
In de artikelen wordt benadrukt dat er weinig sprake is van een multifactoriële oorzaak. Suikers zijn zeer bepalend, terwijl andere factoren maar weinig effect blijken te hebben op de vorming van gaatjes. Met suikers worden zowel toegevoegde suikers, als natuurlijke suikers in bijvoorbeeld honing en sap bedoeld. Bewijs haalden de studenten uit onderzoek, dat bewijst dat er een causale relatie bestaat tussen suikers en gaatjes en dat het ontstaan van gaatjes toeneemt naarmate men ouder wordt, wat aangeeft dat het innemen van suikers levenslang effect heeft.

Bewijs
Hoewel het bewijs allemaal behoorlijk duidelijk is, geven de onderzoekers aan dat het lastig is om echt uitsluitend bewijs te kunnen geven, aangezien het bijna onmogelijk is om single-blind, of zelfs double-blind, onderzoek te doen. Daarnaast maakt onder andere de suiker industrie het heel lastig om daadwerkelijke gedragsverandering in gang te zetten, aangezien de industrie blijft ontkennen dat haar product schadelijk is.

Huidig beleid
Het huidige beleid focust op gebruik van fluoride, om de wortels te beschermen tegen de suikers. De focus leggen op het verminderen van gebruik van suikers blijkt nog te lastig. Wat vooruitgang wordt wel geboekt, met behulp van de World Health Organization. Deze hebben namelijk richtlijnen opgesteld, waarin wordt genoemd om maximaal 10 procent suikers per dag in te nemen.

Noodzakelijke verbeteringen
Volgens de onderzoekers, Meyer en Lee, zou nog veel meer kunnen worden gedaan, zoals het minder toegankelijk maken van producten met veel suikers en alle nadelen van suikers benadrukken bij de consumenten. Daarnaast vragen de onderzoekers de wetenschappelijke wereld voor hulp. Zij denken dat als er maar genoeg onderzoek komt, en daarmee bewijs, een verandering realistischer zal zijn.

Bron: Journal of Dental Research

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie?

Lees meer over: Kennis, Onderzoek