Tandvleesaandoening verhoogt risico op slokdarmkanker

Tandvleesaandoening verhoogt risico op slokdarmkanker

Uit nieuw onderzoek is gebleken dat Porphyromonas gingivalis, de bacterie achter tandvleesaandoeningen, wel eens een risicofactor zou kunnen zijn voor het ontstaan van slokdarmkanker. Dit bleek uit onderzoek van wetenschappers van de Amerikaanse University of Louisville en de Chinese Henan University of Science and Technology.



Slokdarmkanker
In de Verenigde Staten wordt jaarlijks bij zo’n 15.000 mensen slokdarmkanker geconstateerd. Bekende risicofactoren voor deze vorm van kanker zijn blootstelling aan chemische stoffen, diëten, erfelijkheid en leeftijd, net als bij vele andere kankers. Verder is deze soort moeilijk om te diagnosticeren in vroege fases, waardoor bij velen de kanker zich snel ontwikkelt en slechte prognoses oplevert.

Onderzoek
Bij deze studie werden 100 patiënten met slokdarmkanker en 30 mensen zonder bestudeerd. Er werden drie verschillende types slokdarm weefsel bestudeerd: weefsel met kanker, weefsel van kankerpatiënt maar zonder kanker en ‘normaal’ weefsel.

Weefsels
Opvallend was dat in 61% van de kankerweefsels P. gingivalis werd gevonden, terwijl dit maar bij 12% van de weefsels zonder kanker, maar van kankerpatiënten, het geval was. In de ‘normale’ weefsels werd helemaal geen tekenen van deze bacterie gevonden. Ook werd bevonden dat de niveaus van P. gingivalis gelijk opliepen naarmate de kankercel uitzaaiingen toonde of groter werd.

Bestrijding tandvleesaandoeningen als bestrijding slokdarmkanker
Deze bevindingen kunnen dienen als direct resultaat voor het feit dat tandvleesaandoeningen het ontstaan van slokdarmkanker zou kunnen stimuleren, maar ook dat het tegengaan van de tandvleesaandoeningen de aantallen van gevallen met slokdarmkanker zou kunnen verminderen. Verdere studie is benodigd om dit te kunnen bevestigen.

Bron: BioMed Central

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie?

Lees meer over: Kennis, Onderzoek
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *