TNO onderzoek over gebitstoestand kinderen
TNO en gebitstoestand kinderenTNO doet vanaf 1987 onderzoek naar de gebitstoestand van de kinderen. Onderzoek wordt periodiek om de twee – vier jaar herhaald.
De meest recente gepubliceerde cijfers zijn van 2005. Op dit moment wordt in opdracht van het College voor zorgverzekeringen CVZ gewerkt aan de interpretatie van de cijfers over 2009.
Onderzoek 2005
Uit het onderzoek over 2005 blijkt dat cariës is de meest voorkomende, niet terug te draaien aandoening is bij kinderen in Nederland: 56% van de 5-jarigen heeft cariës. Ze hebben gemiddeld 8 tandvlakken met carieuze aantasting waarvan slechts 17% behandeld is. Er bestaan grote verschillen afhankelijk van de sociaaleconomische achtergrond. Problemen aan het (melk)gebit hebben ernstige gevolgen voor de gebitsfunctie (kauwen, bijten, spreken), esthetiek, pijn, groei en kwaliteit van leven.
Voorkomen eenvoudig en kosteneffectief
Het voorkomen van cariës is relatief eenvoudig en algemeen bekend: effectieve maatregelen zijn poetsen met fluoridetandpasta, napoetsen tot 10 jaar, maximaal 7 eet- en drinkmomenten per dag en vanaf 2 jaar regelmatig op controle bij een tandarts of mondhygiënist. Omdat cariës met deze preventieve maatregelen in principe volledig is te voorkomen, valt op dit terrein veel gezondheidswinst te boeken en veel kosten te besparen.
TNO start nog in 2011 bij consultatiebureaus een project: ‘Een gezond kindergebit’. Dit project wordt gefinancieerd door ZONMw. Ouders krijgen via internet een voorlichtingsfilm aangeboden om zo kennis en gedrag met betrekking tot de gebitsgezondheid van hun kind te bevorderen.
Bron:
TNO
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!