Voeding voor mond en afweer

eten - groenten

Steeds meer patiënten hebben in de toekomst voedingsadviezen nodig hebben om de afweer en het herstel in de mond te ondersteunen. Verslag van de lezing van mevrouw Witteman tijdens de Najaarsvergadering van de NVM.

Deze presentatie leverde veel reacties op vanuit de zaal. De mondhygiënisten wilden graag hun buurvrouw tussendoor vertellen wat zij nu eigenlijk precies aten. Het schaamrood stond bijna op hun kaken toen ze de voedingspiramide van de bevlogen spreekster zagen…Dat viel even tegen!

Parodontitis
Parodontitis in relatie tot voeding: we weten er eigenlijk weinig over. Volgens Louise Witteman, ortho-moleculair diëtiste, hebben vezels een gunstig effect op parodontitis en bovendien een gunstig cognitief effect. Op vezels, en dan vooral groente en fruit, moeten we goed kauwen. Dit stimuleert de botopbouw en bepaalde hersendelen. Mensen met overgewicht hebben vaker parodontitis. Als we laag calorisch eten, is er minder kans op overgewicht en dus ook minder kans op parodontitis. Bij apen hebben we gezien dat gezond eten geen effect had op de flora maar wel dat de voeding anti-imflammatoir werkte. Het botverlies ging langzamer, overigens meer bij de mannetjes apen.

Metabool syndroom
Bij abdinomaal vet (buikvet) gaat de productie van ontstekingsmediatoren omhoog. Het cholesterol stijgt en de insulinegevoeligheid neemt af. Dit kan artherosclerose tot gevolg hebben met endotheelschade. Dit metabool sydroom is mogelijk geassocieerd met parodontitis onafhankelijk van de andere risicofactoren. De impact is groter naarmate bloedglucose en bloeddruk hoger.

Gezond ouder
We worden tegenwoordig behoorlijk oud. Toch is de laatste 20 jaar onze gezonde levensverwachting drastisch verlaagd. De geneeskunde zorgt er wel voor dat we langer blijven leven. Maar enkel door middel van preventie kunnen we langer gezond leven. Zo kunnen we pathologische veroudering tegen gaan. Mondhygiënisten kunnen onder andere ingrijpen door mensen te motiveren en voor te lichten over betere voeding en leefstijl. Alleen zo kan men de strijdt aan gaan met secundaire veroudering. Want maar 2,5% van de ziektes kan worden verklaard door genetische factoren. Gezonde voeding werkt systemisch en is daarom effectief.

Overgewicht

  • Overgewicht heeft invloed op
  • Cariës
  • Parodontitis
  • Galstenen
  • Diabetes
  • Hypertensie
  • Artrose
  • Apneu
  • Reflux
  • Kanker
  • COPD
  • H/V ziektes
  • en meer

Maar liefs één op de twee volwassenen heeft overgewicht. De bovenstaande ziektes zijn allemaal aan te pakken met beweging en gezonde voeding.

Als je iemand adviseert gezonder te gaan leven, heeft diegene vaak onterecht het idee dat je iets van hem afneemt. Als je gezond leeft, krijg je daar veel voor terug: je wordt gezonder, blijft mobiel, voelt je fitter, je kan van alles langer volhouden en je voelt je prettiger zonder al dat extra vet.

Wat is ongezonde voeding?

  • Voeding met hoge energiedichtheid
  • Voeding met een lage micronutriëntendichtheid (vitamine en mineralen)
  • Lage inname voedingsvezel
  • Lage inname groente en fruit
  • Hoge inname suikerhoudende voeding
  • Hoge inname verzadigd en transvet

Transvet kan in goedkoop brood zitten!

Wat moet je eten en drinken?
Drink vooral veel water een eet veel groente en fruit.

Louise Witteman raadt producten aan die:

  • de oorspronkelijke voedingsstoffen zoveel mogelijk behouden
  • gemaakt zijn van ongeraffineerde grondstoffen
  • vers zijn of zo min mogelijk bewerkt zijn
  • geen of zo min mogelijk toevoegingen bevatten zoals suiker en zoet- en smaakstoffen
  • zoveel mogelijk op een traditionele manier bereid zijn
  • een zo gunstig mogelijke vetzuursamenstelling hebben
  • gemaakt zijn zonder gemodificeerde/ geharde vetten

Louise Witteman heeft in samenwerking met het Netwerk Orthomoleculair Diëtisten de voedingspiramide gemaakt. Dit en nog veel meer staat in het boek De Voedingspiramide.

Door: Lieneke Steverink-Jorna, mondhygiënist

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie?

Lees meer over: Communicatie patiënt, Kennis, Mondhygiëne, Thema A-Z, Voeding en mondgezondheid