Wetenschappers kweken tanden uit cellen van mens en muis

Onderzoekers van het King’s College London hebben een manier gevonden om biotanden te kweken vanuit menselijke cellen in combinatie met stamcellen van muizen. Dit schrijft het Journal of Dental Research.

De biotanden lijken op de nog niet volgroeide tanden van een embryo waaruit later de tanden groeien. De cellen die op elkaar worden gedrukt, worden getransplanteerd in de kaak en zo komt bij een volwassene een tand tot ontwikkeling. De biotanden zouden de plaats van implantaten kunnen gaan innemen.

Combinatie
Eerder onderzoek richtte zich op gebruik van embryonale primordia tandcellen die gemakkelijk onvolgroeide tanden kunnen vormen. Uit embryo’s kunnen echter niet voldoende cellen worden gehaald. Voor het kweken van biotanden zijn daarom volwassen celbronnen nodig die voldoende cellen kunnen aanmaken. De onderzoekers gebruikten bij het onderzoek epitheelcellen uit het tandvlees waarvan zij grote aantallen kweekten. Deze menselijke cellen combineerden zij met stamcellen van muizen die tanden vormen. Deze combinatie zorgde voor groei van de biotanden.

Volgende uitdaging
De eptiheelcellen van menselijk tandvlees kunnen ook buiten het lichaam reageren op de signalen van de embryonale tandstamcellen (mesenchyme). Mesenchyme cellen zorgen voor de groei van de tand en daarvoor voor de vorming van de tandkroon en wortel. “De volgende uitdaging is om een kweekmanier te vinden voor volwassen menselijke mesenchyme cellen die signalen geven om tanden te laten groeien. Nu kunnen alleen embryonale mesenchyme cellen dit doen,” zegt de onderzoeker Paul Sharpe.

Bronnen:
Journal of Dental Research
Guardian
Dentistry

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie?

Lees meer over: Kennis, Onderzoek
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *