Zoektocht naar het geheim van excellentie
Een excellente paramedicus is gemotiveerd en communicatief vaardig. Een onderzoek door de Hanzehogeschool Groningen moet meer factoren aan het licht brengen die leiden tot excellentie.
Logopedist Inge Wijkamp is projectleider en onderzoeker in het onderzoek ‘Profiel voor een excellente professional’ van de Hanzehogeschool Groningen. Ze zoekt antwoorden op vragen als: wat zijn kenmerkende eigenschappen van iemand die zijn vak excellent uitvoert, hoe uit zich dit in professionele prestaties en welke factoren hebben invloed gehad op iemands ontwikkeling om dit niveau van beroepsuitoefening te bereiken? En: Verschillen deze kenmerken, prestaties en factoren per beroepsgroep of zijn er generieke factoren aan te wijzen?
Conceptprofiel
Aan het project doen vijf schools van de Hanzehogeschool mee, waaronder de gezondheidsstudies. Wijkamp onderzoekt welk profiel een excellente paramedicus heeft.
Op dit moment ligt voor deze beroepsgroep een conceptprofiel klaar. Dit is ontstaan na drie discussierondes met in totaal 21 paramedici uit verschillende focusgroepen. Hierin zaten bijvoorbeeld mondhygiënisten, logopedisten, fysiotherapeuten en radiologen.
Wijkamp: Tijdens het laatste onderdeel van het onderzoek leggen we het conceptprofiel ter bevestiging voor aan een team van experts. Dit zijn personen die niet per se zelf werkzaam zijn in een van de paramedische disciplines, maar wel een band met of een beeld van het werkveld hebben. We denken aan coördinatoren van (paramedische) afdelingen/leidinggevenden, beleidsmakers, zorgverzekeraars en praktijkmanagers. Mensen die vakoverstijgend bezig zijn. Bij elkaar hebben we zon dertig mensen bereid gevonden.
Ontwikkelingsmonitor
Zodra het profiel voor de excellente paramedicus helder is, wordt het geïntegreerd in een digitaal onderwijssysteem, de ontwikkelingsmonitor genoemd. Na de zomer moet dat klaar zijn. Met de ontwikkelingsmonitor kan niet alleen de student zichzelf beoordelen, maar kunnen ook leerkrachten en medestudenten hem beoordelen. Zo wordt snel duidelijk welke competenties een student al heeft om een excellente paramedicus te worden en over welke hij nog niet beschikt. Excellente studenten kunnen zo ook een uitdaging vinden. Op de hogeschool zelf kan de student vervolgens veel aanvullende scholing volgen. Soms ook zal hij het buiten de deur moeten zoeken. De ontwikkelingsmonitor is in beginsel bedoeld voor de studenten. Maar, zegt Wijkamp, iedereen is nieuwsgierig. Beroepsverenigingen hebben interesse, regulier onderwijs en ook veel bedrijven.
Resultaten
Wijkamp kan nu al zeggen dat communicatieve vaardigheid wordt gezien als een belangrijke competentie voor een excellente professional. Dit is ook in de literatuur te vinden. Ook wordt gemotiveerd zijn vaak genoemd als eigenschap van een excellente paramedicus. Dus het werk is tevens hobby van de excellente paramedicus. Veel zaken die naar voren komen bij het onderzoek onder paramedici komen overeen met de resultaten bij andere beroepsgroepen. Maar er zijn ook verschillen, bijvoorbeeld op het vlak van ICT. Wijkamp: We hopen dat hetgeen uit de profielen naar voren komt, wordt geïntegreerd in de studies. Want we willen heel graag een kwaliteitsverbetering.
Door: Lieneke Steverink-Jorna, mondhygiënist
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!