Informatie en openheid bij medische incidenten
Patienten hebben recht op informatie als een behandeling niet goed is gegaan. Dit zei KNMG-voorzitter Rutger Jan van der Gaag tijdens het congres Krijg nou de GOMA, meldt de KNMG.
De Letselschade Raad organiseerde het congres samen met KNMG, NVZ, NFU, MediRisk en CentraMed met als kernvraag:
Hoe moet een arts handelen na een medisch incident?
Excuses
Bij medische incidenten zijn openheid en duidelijke communicatie volgens Van der Gaag noodzakelijk voor de vertrouwensrelatie tussen arts en patiënt. Mensen hebben recht op relevante informatie. En patiënten hebben vaker begrip voor fouten, als je er geen doekjes om windt en meewerkt aan een goede afhandeling, gaf de KNMG-voorzitter aan.
Excuses maken, of sorry zeggen, is op zijn plaats als een arts of team verkeerd heeft gehandeld. Als een behandeling fout is gegaan door bijvoorbeeld complicaties zonder dat de arts verkeerd heeft gehandeld, dan kan een arts volgens de voorzitter zeggen te betreuren dat het resultaat anders is dan gehoopt.
GOMA
De GOMA is opgesteld door KNMG, verzekeraars en vertegenwoordigers van patiënten, advocatuur en wetenschap. Deze Gedragscode Openheid medische incidenten; betere afwikkeling Medische aansprakelijkheid) bevat richtlijnen over de omgang met incidenten en de afwikkeling van medische aansprakelijkheid. In 2012 is de GOMA herzien en wordt sindsdien ook onderschreven door de NFU en NVZ.
Bron:
KNMG
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!