Kopen of huren: Wat is de beste keuze voor een mondzorgpraktijk?

Kopen of huren Wat is de beste keuze voor een mondzorgpraktijk

In de huidige markt kan het een uitdaging zijn om het perfecte pand te vinden. Vaak sta je voor de keuze: investeren in een eigen pand? Of wil je de flexibiliteit van huren benutten wanneer kopen niet altijd een optie is? Lees verder om te bepalen welke optie het beste aansluit bij jouw professionele visie en ondernemingsdoelen.

Als je een mondzorgpraktijk wilt beginnen of uitbreiden, is een geschikt praktijkpand essentieel. Maar wat is slimmer: kopen of huren? De keuze hangt af van diverse factoren, zoals je spaargeld, hoeveel je wilt investeren en je persoonlijke voorkeuren. Mondzorgpraktijken vergen vaak flinke investeringen in aanpassingen aan vloeren, muren en leidingen, wat een verhuizing kostbaar kan maken. Hierdoor blijven veel praktijken langdurig op dezelfde locatie gevestigd. Neem de tijd om goed na te denken over je beslissing.

Kopen van een praktijkpand

Wanneer je een pand koopt, bouw je vermogen op en heb je volledige controle over je ruimte. Je hebt geen last van jaarlijkse huurverhogingen. Hoewel de rente op een lening kan stijgen, heb je vaak al een deel afgelost, waardoor de impact minder groot is. Op de lange termijn kan kopen voordeliger zijn.

Praktijkpand kopen: waar moet je op letten?

Een goede voorbereiding

Denk na over waar je over tien jaar wilt staan met je praktijk. Gebruik dit als leidraad om een wensenlijst (programma van eisen) voor je praktijkpand op te stellen. Overweeg factoren als:

  • Oppervlakte
  • Bereikbaarheid voor patiënten, medewerkers en leveranciers, en parkeergelegenheid
  • Uitstraling van het pand
  • Mogelijkheden voor (tijdelijke) verhuur
  • Uitbreidingsmogelijkheden

Kritische beoordeling van de aankoop

Zodra je een interessant praktijkpand hebt gevonden, start de beoordeling. Schakel een expert in om het pand en de staat van onderhoud te evalueren. Begin met een bedrijfsmakelaar en voeg een bouwkundig expert toe aan je team. Controleer of het pand aan de technische eisen voldoet en vraag de gemeente naar het bestemmingsplan. Onderzoek eventuele erfpacht en informeer welke vergunningen je nodig hebt voor je activiteiten.

Een pand bestaat uit meer dan alleen de vierkante meters. De haalbaarheid en mogelijkheden van je plannen hangen af van de specifieke eigenschappen van het pand. Belangrijke factoren zijn de vorm van het pand, de hoeveelheid daglicht en de toegankelijkheid. Deze elementen dragen bij aan het succes van je praktijk, maar kunnen ook knelpunten zijn die dat succes in de weg staan. Zorg ervoor dat je al deze aspecten zorgvuldig overweegt voordat je een beslissing neemt.

Extra kosten bij het kopen van een praktijkpand

Houd rekening met de taxatie van het pand, de kosten van een aankoopmakelaar en verbouwingskosten. Daarnaast kun je te maken krijgen met extra financieringskosten en overdrachtsbelasting. Vraag een accountant welke kosten je kunt meefinancieren. Naast de aankoopkosten moet je als eigenaar ook rekening houden met maandelijkse kosten, zoals een gebouwenverzekering en onroerendezaakbelasting (OZB).

Financiering die je moet regelen

Richt je ten slotte op de financiering die je wilt gebruiken om het praktijkpand te kopen. Stel een ondernemersplan op dat je plannen en ambities beschrijft. Vul dit aan met een financieringsplan (bekijk de ABN-AMRO exploitatie-begroting) waarin je uitlegt hoe je de rentebetalingen en aflossingen gaat doen.

Huren van een praktijkpand

Huren vraagt minder startkapitaal. De verhuurder doet meestal het onderhoud en je kunt makkelijker verhuizen als dat nodig is. Houd er wel rekening mee dat je bij een verhuizing opnieuw moet investeren.

Als je een pand huurt, kan de verhuurder de huurprijs elk jaar aanpassen aan de stijgende prijzen. Bij bedrijfsruimtes is deze jaarlijkse huurverhoging geen wettelijk recht, maar moet het in het huurcontract staan. Dit heet ‘periodieke indexering’. Hierbij stijgt de huur met een bepaald percentage, de huurindex, die gekoppeld is aan de consumentenprijsindex (CPI). De CPI wordt berekend en gepubliceerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Kies je voor huren? Maak dan goede afspraken met je verhuurder en laat het huurcontract controleren door een juridisch adviseur. Dit voorkomt onaangename verrassingen. Controleer ook welke afspraken er zijn over duurzame investeringen en energieverbruik. Denk vooruit als je de praktijk over enkele jaren wilt overdragen. Neem in het huurcontract op dat de huur tegen die tijd kan worden overgenomen door een andere huurder. Dit maakt het makkelijker voor je opvolger om het contract over te nemen.

Voor- en nadelen op een rij

Aspect Kopen Huren
Kosten op lange termijn Geen huurverhoging; investering wordt terugverdiend, wel kosten voor onderhoud eigen pand Huur stijgt door indexatie; investeringen bij verhuizing gaan verloren
Investeringen in aanpassingen Eenmalige kosten en onderhoudskosten; blijven in eigen bezit Terugkerende kosten bij elke verhuizing
Flexibiliteit Minder flexibel; lastig te verhuizen. Je kunt je praktijk wel helemaal naar eigen inzicht inrichten. Makkelijker op te zeggen
Onderhoud Zelf verantwoordelijk Onderhoud vaak voor de verhuurder, al zijn veel onderhoudskosten voor rekening van de huurder.
Rente/huurontwikkeling Rente kan stijgen, maar vaak deels afgelost Huur stijgt jaarlijks door indexatie

Tips voor het huurcontract

Als je huurt, zorg dat in het huurcontract is vastgelegd dat de verhuurder het contract niet zomaar kan opzeggen. Vraag ook of jij als huurder ‘het eerste recht tot koop’ krijgt als de verhuurder het pand wil verkopen. Een minimale looptijd van 5+5 jaar voor het huurcontract biedt stabiliteit en helpt je bij het regelen van financiering. Zo werk je samen aan een sterke financiële basis voor de toekomst van je praktijk.

Wat is de beste keuze?

Er is geen standaardantwoord op de vraag of je beter kunt kopen of huren. Overweeg je situatie goed. Als je met je praktijk lang op dezelfde plek wilt blijven, is kopen interessant. Je kunt investeren in aanpassingen en vermogen opbouwen. Als je net begint of flexibel wilt blijven, kan huren beter passen. Let wel op stijgende huurprijzen en terugkerende kosten bij verhuizen.

Het is belangrijk om een keuze te maken die bij jouw situatie en toekomstplannen past. Neem de tijd om alle opties te bekijken en maak een weloverwogen beslissing.

Door:

Arjan Wijnands CFP®, Sectorspecialist Medisch | Brancheteam Mondzorg & Dierenartsen

ABN AMRO Bank N.V. | Medical Business Clients & Professionals (BC&E), Sectorspecialisten Medische Beroepen

mobiel 06 -23 36 19 13, e-mail: arjan.wijnands@nl.abnamro.com

Wil je sparren of van gedachten wisselen over jouw specifieke situatie? Neem dan contact op met een van onze sectorspecialisten via deze link

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie?

Lees meer over: Ondernemen, Praktijkinrichting