Kortdurend zorgverlof
De werknemer kan alleen voor kortdurend zorgverlof in aanmerking komen als de zorg noodzakelijk is. Bovendien geldt dat hij of zij alleen de zieke kan verzorgen. De werknemer krijgt dus geen zorgverlof als bijvoorbeeld de partner de zorg ook op zich kan nemen.
Calamiteitenverlof
Voor de eerste noodmaatregelen die getroffen moeten worden, kan een werknemer calamiteitenverlof opnemen (in dit geval maximaal een dag). Daarna kan een werknemer kortdurend zorgverlof opnemen. Dit hoeft geen aaneengesloten periode te zijn.
Kosten
Werknemers die tiendaags zorgverlof opnemen, moet u 70 procent van het loon doorbetalen en minstens het minimumloon. U wordt voor de helft van de kosten gecompenseerd door een algemene lastenverlichting.
Deeltijd
Een werknemer die in deeltijd werkt, krijgt minder dagen verlof. Het verlof is gelijk aan twee maal het aantal uren van de werkweek.
Verzet
In principe heeft iedere werknemer in dienstverband recht op tiendaags zorgverlof en moet u een verzoek om verlof dat voldoet aan de voorwaarden, altijd toekennen. Eventueel kunt u vragen om aanvullende bewijzen dat het verlof echt noodzakelijk is. Dit kan bijvoorbeeld met een rekening van een consult of een afspraakbevestiging voor een medisch onderzoek. Alleen op grond van een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang kunt u zich tegen het opnemen van het verlof verzetten. Is het zorgverlof eenmaal ingegaan, dan kunt u het niet meer terugdraaien.
Afwijkende afspraken
Het is mogelijk om in de CAO andere afspraken te maken over het recht op verlof, de duur en de betaling. Bij afwezigheid van een CAO of het ontbreken van een specifieke afspraak over dit onderwerp in de CAO, mag u afwijkende afspraken maken met de ondernemingsraad of de personeelsvertegenwoordiging.
Aanbevolen websites
– Postbus 51
– Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Bron:
Zibb
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!