Nieuwe vakantiewetgeving per 2012
Vanaf 1 januari 2012 geldt de nieuwe vakantiewetgeving. De wettelijke vakantiedagen zullen een half jaar na het jaar waarin ze zijn opgebouwd vervallen. Zieke werknemers hebben voortaan recht op volledige opbouw van vakantiedagen.
Vervaltermijn
In het kader van gezondheid en veiligheid wil het kabinet werknemers stimuleren om regelmatig vakantie op te nemen. Onder de huidige wet vervallen vakantiedagen zelden. Opgebouwde dagen verjaren pas na vijf jaar en de oudste dagen worden als eerste opgenomen.
Vanaf 1 januari 2012 zullen de wettelijke vakantiedagen een half jaar na het jaar waarin ze zijn opgebouwd vervallen. De wettelijke vakantiedagen die worden opgebouwd in 2012, zullen dus al op 1 juli 2013 vervallen.
Wettelijke- en bovenwettelijke vakantiedagen
In de nieuwe wet wordt onderscheid gemaakt tussen wettelijke- en bovenwettelijke vakantiedagen. Wettelijke vakantiedagen zijn de vakantiedagen die de wet voorschrijft; vier weken per jaar. De regels hiervoor zijn streng en strikt.
Bovenwettelijke vakantiedagen zijn die vakantiedagen die de werknemer extra heeft bovenop zijn wettelijke vakantiedagen. De regels hiervoor zijn minder streng, partijen mogen afwijkende afspraken maken.
De vervaltermijn van zes maanden geldt alleen voor de wettelijke vakantiedagen. Voor de bovenwettelijke vakantiedagen blijft tenzij andere afspraken zijn gemaakt de verjaringstermijn van vijf jaar gelden.
Twee uitzonderingen
Op de nieuwe vervaltermijn van wettelijke vakantiedagen gelden twee uitzonderingen:
- Redelijkerwijs niet in staat om vakantie op te nemen
Wanneer een werknemer redelijkerwijs wel of niet in staat was om vakantie op te nemen, zal grotendeels door de rechtspraak moeten worden ingevuld. De werknemer zal wel aannemelijk moeten maken dat hij niet in staat was om vakantie op te nemen. De minister benadrukt dat daarvan niet zomaar sprake is. - Partijen mogen de vervaltermijn verlengen
De werkgever en de werknemer mogen de vervaltermijn in onderling overleg verlengen. Zij mogen dus onderling afspreken dat de vervaltermijn geen 6, maar bijvoorbeeld 18, 36 of 60 maanden bedraagt.
Zieke werknemers
Zieke werknemers hebben nu alleen recht op vakantiedagenopbouw gedurende de laatste zes maanden van hun ziekte. Vanaf 1 januari 2012 bouwen zij vakantiedagen op, zolang zij recht hebben op loonbetaling.
Daar staat tegenover dat zieke werknemers die vakantie genieten, ook vakantiedagen opmaken. Nu is het vaak onduidelijk of een zieke werknemer wel of geen vakantiedagen opmaakt. In de nieuwe wet wordt gestimuleerd om ook tijdens ziekte vakantie te nemen. De werkgever zal de zieke werknemer er straks zelfs op moeten wijzen dat hij vakantie kan opnemen en hij zal dit ook in het re-integratieplan moeten opnemen.
Verlofadministratie
Met de aanstaande wijzigingen in de vakantiewetgeving wordt het administreren van vakanties nog belangrijker dan voorheen. Als over vakantiedagen discussie ontstaat en de werkgever zelf geen administratie heeft bijgehouden, dan wordt in principe uitgegaan van de administratie van de werknemer.
Dagen tot 1 januari 2012
U zult moeten inventariseren welke vakantiedagen onder de huidige wetgeving vallen. Dat zijn die dagen die tot 31 december 2012 zijn – en nog worden – opgebouwd. Per vakantiedag kunt u vervolgens bepalen wanneer die verjaart. Een vakantiedag verjaart vijf jaar na het vakantiejaar waarin hij is opgebouwd. Als u over de bovenwettelijke vakantiedagen afwijkende afspraken heeft gemaakt, dan zult u die apart moeten registreren.
Het is aan te raden om uw werknemers tegen het einde van 2011 daarvan een overzicht te sturen. Als het overzicht niet klopt, dan is nu nog na te gaan of er iets mis is gegaan. Na de invoering van de nieuwe wet wordt dat een stuk lastiger.
Welke dagen worden eerst afgeboekt?
Naar verwachting betekent een redelijke uitleg van de wet dat die dagen, die als eerste verloren gaan, als eerste zullen moeten worden afgeboekt. Ook dat zal de werkgever goed moeten administreren.
Bron:
XpertHR.nl
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!