NZa wil collectief onderhandelen zorgverzekeraars afschaffen
De Nederlandse Zorgautoriteit wil collectief onderhandelen door zorgverzekeraars afschaffen. Daarvoor pleit de toezichthouder in het visiedocument Inkoopmacht en collectief onderhandelen.
Nu kopen zorgverzekeraars de zorg in het A-segment en de curatieve GGZ in volgens het representatiemodel. Daarbij onderhandelen de verzekeraar met het grootste marktaandeel in de regio en een vertegenwoordiger van de andere verzekeraars met de zorgaanbieders over de hoeveelheid en de kwaliteit van de te leveren zorg. Dat model staat volgens de NZa haaks op de gewenste marktwerking. Het moet dus worden afgeschaft als prestatiebekostiging wordt ingevoerd.
Spelregels
De NZa stelt spelregels op over hoe de betrokken partijen in de nieuwe situatie met elkaar moeten omgaan tijdens de onderhandelingen. Nu klagen zorgaanbieders over de te grote inkoopmacht van verzekeraars. Uit onderzoek van RBB Economics en Freshfields Bruckhaus Deringer in opdracht van de marktmeester, blijkt dat verzekeraars inderdaad inkoopmacht hebben. In de ogen van de NZa pakt dit gunstig uit voor de consument indien de verzekeraars het behaalde voordeel doorberekenen aan hun verzekerden. Daarvoor is concurrentie tussen zorgverzekeraars noodzakelijk. De zorgplicht van de verzekeraar voorkomt daarbij dat de verzekeraars een te grote inkoopmacht krijgen.
Bron
Mednet
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!