Ondernemen: niet uw eerste zorg
Medische groepspraktijken worden steeds groter en hiermee ook het beheer van ondersteunende diensten. Te denken valt dan aan: automatisering, beveiliging en brandveiligheid, gebouwbeheer, inkoopmanagement, schoonmaak en RI&E. In de praktijk blijkt dat facilitaire zaken vaak door de praktijkeigenaar zelf geregeld worden, waardoor er minder productieve tijd overblijft voor de eerste en belangrijkste zorg, de patiënt. Contractwaardes worden, met het groeien van praktijken, groter en het beheersen van prijs en kwaliteit dus een absolute noodzaak. Haast een onmogelijke taak, gezien het gebrek aan tijd en actuele kennis. Professionele facilitaire ondersteuning biedt echter de oplossing.
Geen optimale zorg zonder gestructureerde organisatie
Het voeren van een medische praktijk is niet alleen het zorgdragen voor de patiënt. Er moet door de praktijkeigenaar ook rekening gehouden worden met tal van andere organisatorische, facilitaire en administratieve facetten. In praktijk blijkt dit een lastige opgave. In de eerste plaats omdat in het curriculum van medische opleidingen weinig aandacht is voor bedrijfsorganisatorische aspecten. Door de toename van regelgeving en kwaliteitseisen in combinatie met de hoge werkdruk in de medische branche, blijft er weinig tot geen tijd voor alle zaken die bij het ondernemen komen kijken. Daarnaast ontbreekt bij veel medici de affiniteit met de zakelijke kant van de zorg, zij richten zich veel liever op de patiënt. Het leveren van optimale zorg kan echter niet zonder een goed gestructureerde organisatie. Het is belangrijk dat praktijkeigenaren zich bewust worden van de samenhang tussen een goed gestroomlijnde organisatie en het leveren van de beste zorg.
Verborgen risicos
Praktijkeigenaren die zelf hun ondersteunde processen regelen, kunnen voor onaangename verrassingen komen te staan, met alle mogelijke grote (financiële) gevolgen van dien. Zij zijn zich bijvoorbeeld niet bewust van het feit dat brandverzekeraars niet uitkeren, wanneer er geen actuele back-up bestaat van bedrijfsgegevens na een calamiteit. Een ander probleem wat zich kan voordoen is lekkage aan het dak van het bedrijfspand, wat normaal gesproken een garantiekwestie zou zijn. Wanneer de praktijkeigenaar niet weet dat hij jaarlijks het dak vrij van bladeren dient te laten maken en hiervan dus geen bewijzen kan overleggen, vervalt de garantie. Hetzelfde geldt voor beveiligingsinstallaties, deze dienen jaarlijks te worden onderhouden en periodiek opnieuw te worden gecertificeerd. In alle gevallen draait de praktijkeigenaar zelf op voor herstelkosten als door gebrek aan kennis niet wordt voldaan aan dergelijke eisen.
Professionele facilitaire ondersteuning
Het beheersen van kwaliteit van ondersteunende diensten wordt steeds moeilijker zonder de benodigde vakkennis. Brancheorganisaties spelen op dit probleem in door het aanbieden van ondernemerstrainingen aan medici. Hiermee wordt echter het probleem van het gebrek aan tijd in stand gehouden. De praktijkeigenaar draait door deze werkwijze alsnog zelf op voor de administratieve, organisatorische en facilitaire zaken van zijn onderneming. Een externe partij die zich hierin heeft gespecialiseerd, is dagelijks bezig met het optimaliseren van alle ondersteunende processen en heeft daardoor veel meer en vaak actuelere kennis. Zij zijn in staat facilitaire werkzaamheden efficiënt te regelen, volgens geldende regelgeving, goede inkoopcombinaties en met de nieuwste technieken. In veel situaties is het nuttig of zelfs noodzakelijk om bepaalde ondersteunende processen uit te besteden.
Door:
Michael Joosen, directeur van Heertjes Advies, adviesbureau voor tandartsen. www.heertjesadvies.nl