Ontslag: de procedure

wet, hamer, weegschaal

Als u een werknemer wilt ontslaan krijgt u met diverse regels te maken.

Hoofdregels
Er gelden drie hoofdregels:

  1. U bent verplicht om de voorafgaande toestemming aan UWV WERKbedrijf te vragen.
  2. U mag niet opzeggen als er sprake is van een opzegverbod. In de praktijk wordt ook wel gesproken over ontslagverboden.
  3. U moet opzeggen tegen de juiste dag en bovendien de opzegtermijn in acht nemen.

Uitzonderingen
Als u de arbeidsovereenkomst met een werknemer wilt opzeggen, heeft u toestemming van UWV WERKbedrijf nodig. Op deze regel bestaan drie uitzonderingen. Toestemming is niet vereist:

  1. Als de opzegging onverwijld geschiedt om een dringende reden, onder gelijktijdige mededeling van die reden aan de wederpartij.
  2. Tijdens de proeftijd.
  3. Als de opzegging geschiedt door faillissement van de werkgever.

In twee andere gevallen is ook geen toestemming vereist:

  1. Bij ontbinding door de kantonrechter.
  2. Bij beëindiging met wederzijdse toestemming.

Ontslag wegens niet-functioneren
Aan een arbeidsovereenkomst met een slecht functionerende werknemer moet een einde kunnen worden gemaakt. U moet als werkgever aantonen dat de werknemer slecht functioneert. U moet bovendien bewijzen dat u genoeg pogingen hebt gedaan om het functioneren van de werknemer te verbeteren. Als deze geen resultaat hebben opgeleverd, is de werkgever verplicht om te onderzoeken of hij de werknemer kan herplaatsen. Het niet functioneren mag niet zijn toe te schrijven aan onvoldoende zorg voor de arbeidsomstandigheden aan uw zijde. Als het disfunctioneren de werknemer te verwijten valt, kunt u aanvoeren dat er sprake is van een ernstige en duurzame verstoring van de arbeidsrelatie. UWV WERKbedrijf verleent toestemming als het niet waarschijnlijk is dat de onderlinge verhouding tussen werkgever en werknemer nog verbetert.

Ontslag wegens ongeschiktheid door ziekte of gebreken
Het heeft voor u geen zin om toestemming te vragen de arbeidsovereenkomst met een zieke werknemer op te zeggen zolang de ziekte nog geen twee jaar heeft geduurd. Als u na twee jaar ziekte van de werknemer de arbeidsovereenkomst wilt beëindigen, moet u aannemelijk maken dat herstel van de werknemer binnen een periode van zes maanden niet te verwachten is. U moet ook aantonen dat u de werknemer niet in een andere functie kunt plaatsen.

Het kan ook voorkomen dat een werknemer niet onafgebroken ziek is, maar met grote regelmaat niet werkt; UWV WERKbedrijf beoordeelt het effect hiervan voor de onderneming.

Ontslag aanvragen
Een ontslagaanvraag via UWV WERKbedrijf kan zes tot acht weken duren. Vervolgens gaat de opzegtermijn in (varieert van 1 tot 3 maanden). De uiteindelijke opzegging vindt dan plaats tegen het eind van de maand. Op de procedure tot het aanvragen van een ontslagvergunning is de Algemene wet bestuursrecht (AWB) van toepassing. Deze wet kent een aantal procedurele voorschriften waaraan u zich moet houden.

Zie ook 9 blunders bij ontslag

Bron:
HR praktijk

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie?

Lees meer over: Ondernemen, Personeel