Schippers werkt aan beroepsverbod via de tuchtrechter
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport werkt aan een beroepsverbod binnen het tuchtrecht. In een brief aan de Tweede Kamer stelt ze een aantal wijzigingen van de wet BIG en het tuchtrecht voor.
Beroepsverbod
Via de tuchtrechter kan een zorgverlener een beroepsverbod opgelegd krijgen. Dit kan nu nog niet. De tuchtrechter kan nu een BIG-geregistreerde doorhalen in het BIG-register waardoor de zorgverlener zijn beroepstitel niet meer mag gebruiken en niet zelfstandig voorbehouden handelingen mag verrichten. De zorgverlener kan dan nog wel onder toezicht van een andere BIG-geregistreerde werken. Schippers wil nu dat de tuchtrechter kan verbieden dat iemand patiënten mag behandelen en onder toezicht van een BIG-geregistreerde mag werken.
Minister Schippers geeft aan: “Bijvoorbeeld als de tuchtrechter vindt dat iemand ongeschikt is het eigen beroep uit te oefenen maar ook niet geschikt is een ander beroep in de zorg uit te voeren waarbij hij patiënten behandelt of bepaalde groepen patiënten. Denk daarbij aan ernstige zedendelicten.
Privéleven
Ook vindt ze dat het tuchtrecht van toepassing kan zijn op handelingen in het privéleven van een BIG-geregistreerde.
Lagere drempel
De drempel om een tuchtklacht in te dienen wordt ook lager. Bij een geheel of gedeeltelijk gegronde klacht kan de beklaagde veroordeeld worden de kosten van de klager – bijvoorbeeld voor een advocaat – te betalen. De klager kan bovendien tijdens het vooronderzoek de klacht wijzigen.
BIG-nummer vermelden
Schippers stelt in de brief dat zorgverleners verplicht moeten worden om hun BIG-nummer te vermelden. Zo kan de vindbaarheid van de zorgverlener vergroot worden en kan makkelijker worden bekeken of iemand terecht de beschermde titel voert of dat er een tuchtmaatregel is opgelegd.