Tuchtrechtelijke uitspraken mondzorg maart 2013

Soms is de scheidslijn dun. Wat is wel en niet geoorloofd? Bekijk de uitspraken van het Centraal Tuchtcollege en de regionale Tuchtcolleges van maart 2013.

Kaakchirurg geschorst voor relatie met patiënte
Uitspraak 26 maart 2013 Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Amsterdam

De kaakchirurg had tijdens en na de behandeling van de patiënte een (seksuele) relatie met haar. Nadat de relatie was beëindigd deed de patiënte een melding bij de Inspectie voor de Volksgezondheid welke een onderzoek instelde en uiteindelijk een klacht tegen de kaakchirurg indiende. Het Tuchtcollege oordeelde dat de regelgeving op dit punt – waaronder de IGZ Brochure ‘Het mag niet, het mag nooit: seksuele intimidatie door hulpverleners in de gezondheidszorg’ – voorschrijft dat de hulpverlener die een (seksuele) relatie met een patiënt wenst aan te gaan, een expliciet en volledig einde moet maken aan ieder optreden als behandelaar jegens de betreffende patiënt en de behandeling zorgvuldig moet overdragen aan een collega. Dit om onaanvaardbare vermenging van de behandelrelatie en de affectieve relatie te voorkomen. Vervolgens dient de hulpverlener de ex-patiënt voldoende tijd en gelegenheid te geven om uit vrije wil een relatie aan te gaan. Deze periode dient zeker een paar weken te duren zodat geen sprake meer is van een (afhankelijke) patiënt-zorgverlener relatie. Omdat de arts geen afstand had genomen werd hij voor de duur van een maand geschorst. Bekijk hier de uitspraak.

Tandarts tijdens proeftijd weer in de fout
Uitspraak 26 maart 2013 Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg

De tandarts is bij eerdere beslissing de voorwaardelijke maatregel opgelegd van schorsing voor de duur van 6 maanden, met een proeftijd van twee jaar. Binnen deze twee jaren neemt een patiënte van 81 jaar in het weekend contact op met de tandarts die dat weekend dienst heeft. Ondanks het feit dat de tanden scheef zijn komen te staan en de bloedig niet is gestold wordt mevrouw niet ontvangen op de praktijk. Het Tuchtcollege acht dit een schending van de zorgvuldigheidsplicht die op de tandarts rust. Daarmee is de eerdere voorwaarde in vervulling gegaan en besluit zij de tandarts te schorsen voor de duur van zes maanden. Bekijk hier de uitspraak.

Foto’s die niet direct worden ontwikkeld leveren soms te laat informatie op
Uitspraak 5 maart 2013 Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg

De tandarts krijgt klager op consult met pijnklachten aan de 26. In reactie op de pijnklachten maakt de tandarts een foto die niet ter plaatse ontwikkeld kan worden. Het Tuchtcollege oordeelt dat alleen het maken van foto op dat moment onvoldoende was, zeker nu de gemaakte foto niet ter plaatse kon worden ontwikkeld zodat de foto op dat moment geen informatie kon opleveren. Voor latere consulten geldt dat de tandarts eveneens te weinig onderzoek heeft verricht. Het Tuchtcollege legt de maatregel van een waarschuwing op. Bekijk hier de uitspraak.

Onvoldoende resultaat bij bleken voortand niet klachtwaardig
Uitspraak 11 maart 2013Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg te Eindhoven

Klager verwijt de tandarts dat hij ten onrechte heeft geadviseerd de tand te laten bleken, dat de tand niet bleek genoeg werd en dat er een fistel is ontstaan. Het Tuchtcollege wijst de klacht volledig af en merkt daarbij op dat de tandarts heeft gehandeld als een redelijk bekwaam arts waarbij geldt dat het bleken van de tand een inspanningsverplichting betreft, zodat het niet (voldoende) wit worden van de tand de tandarts tuchtrechtelijk niet valt te verwijten. Bekijk hier de uitspraak.

Door:
Sebastiaan van der Leer – Köster Advocaten N.V

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie?

Lees meer over: Ondernemen, Tuchtrecht, Wet- en regelgeving